Hoppa till huvudinnehåll

Sjundeå IF nära bragd mot Dicken i cupen: ”Så här ska en semifinal se ut”

Tuffa tag mellan Dicken och Sjundeå IF i cupsemifinalen.
Tove Salokivi gör ett av sina fyra mål i matchen. Tuffa tag mellan Dicken och Sjundeå IF i cupsemifinalen. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Dicken,FM-serien i handboll för damer,Sjundeå IF

Dicken fick slita rejält för att fixa en plats i cupfinalen i handboll. Gästande Sjundeå IF spelade inspirerat och höll storfavoriten i ett skruvstäd. Dicken vann till slut knappt men rättvist med 26–24.

Gästande Sjundeå IF fick inledningsvis matchen dit man ville. Man drog ned på tempot i offensiven och spelade uppoffrande och tufft på egen planhalva. Efter tio spelade minuter hade gästerna en 6–4-ledning och den taggade stämningen i laget var påtaglig.

– Det flöt på bra i dag. Vi bestämde före matchen att vi ska trycka ordentligt på halvkontringar och det gav resultat. Dessutom hade vi ett jättebra försvar, säger Sjundeås lagkapten Madeleine Lindholm.

Det hade gått nästan sex år sen Sjundeå senast besegrat Dicken på bortaplan och hemmalaget ville inte se den sviten bruten i kväll. Inte minst då en plats i söndagens cupfinal stod på spel.

Matilda Peitsaro poängterar att det aldrig hann bli skärrat i hemmalägret.

– Vi litar på varandra. Vi vet att vi fixar det om vi spelar vårt eget spel. Det kändes som att vi hade matchen under kontroll, säger hon.

Rycket uteblev

Så småningom kom Dicken allt bättre underfund med Sjundeås offensiv. Målvakten Kira Itkonen gjorde några högklassiga räddningar samtidigt som anfallsmaskineriet började rulla på för fulla cylindrar. Vid halvtid ledde hemmalaget med 13–11.

Väntevärdet inför andra halvleken var att Dicken skulle rymma men Sjundeå IF vägrade att ge sig. Hemmalaget hade hela tiden ett par-tre mål till godo men det avgörande rycket kom aldrig. Snarare höll Dicken undan tack vare sin rutin och bokade en plats i finalen. Slutresultatet skrevs 26–24.

– Så här ska en semifinal se ut. Det var inte den vackraste av matcher av oss men vi kämpade verkligen. Sjundeå spelade bra och utmanade oss. Det var inte lätt för oss – varken att göra mål eller att inte släppa in bollen i mål, säger Matilda Peitsaro som var en av de tongivande spelarna i Dicken med sex mål.

Tuffa tag mellan Dicken och Sjundeå IF i cupsemifinalen.
Det gavs ingen pardon i försvaret. Tuffa tag mellan Dicken och Sjundeå IF i cupsemifinalen. Bild: Yle / Christian Vuojärvi Dicken,Sjundeå IF,FM-serien i handboll för damer

Nöjda Sjundeå-spelare

Trots förlusten hängde man inte läpp i Sjundeås trupp. Madeleine Lindholm var mycket nöjd med lagets insats mot FM-seriens tabelletta.

– Det här var jätteinspirerande. Jag tror många i laget är stolta över vår insats. Det har de all rätt att vara.

Matilda Peitsaro hyllar också gästernas takter. Hon hoppas att de övriga lagen höjer sig och allt bättre klarar av att utmana Dicken och Helsingfors IFK, de stora kraftverken inom finländsk damhandboll, i framtiden.

– Det är jätteönskvärt och det är något jag väntar på mycket. Att få spela jämna matcher för det är dom man får motivation av.

Dicken har cupguldet i sikte

För Dickens del väntar nu cupfinalen. Cupguldet är ett viktigt mål för laget, men Peitsaro medger att det finns detaljer som bör förbättras inför den matchen.

– Vi vill vinna – det är tanken. Men vi behöver ha bättre fokus än i dag. Färre tekniska fel och ännu hårdare försvar.

Om Dicken ska lyckas med det måste laget slå de regerande cupmästarna. HIFK skakade fram ett finalderby när det blev en solklar seger i den andra semifinalen mot Grankulla IFK.

27–20 kunde ha varit betydligt mer. Framför allt HIFK:s start var strålande. Hemmaspelarna gick ut med ett tufft försvarsspel och stängde ner GrIFK:s stora vapen Johanna Hilli.

Dessutom spelade HIFK-målvakten Roosa Niemi utmärkt. Hon räddade totalt femton skott.

– Man kanske inte avgör en hel match i starten, men vi visade åtminstone hur matchen skulle bli, säger Kathlen Ax.

– Jag tror inte att jag har sett mitt lag göra så många tekniska misstag under en halvlek som i den första halvleken i dag. HIFK krossade oss då och gav oss en lektion inför vårens slutspel, säger GrIFK-tränaren Gustaf Ahlroos.

2–1 i inbördes möten

HIFK är något av en cupspecialist – eller vad sägs om sju titlar på de åtta senaste åren?

– Det blir jätteroligt med en ny final. Man spelar handboll för att vara med då, säger Ax.

I de interna ligamötena mellan Helsingforsklubbarna står det 2–1 till HIFK den här säsongen. Färskast på näthinnan ligger dock en seger för Dicken i januari.

– Vi vinner till helgen för att vi kommer till finalen med ett brett material och så har vi en vinnarkultur i laget. Den senaste förlusten mot Dicken gör oss bara hungrigare.

Finalen spelas på Dickens hemmaplan i Britas på söndag. Yle sänder matchen på TV2 och Arenan med start klockan 15.25.

Finska cupen i handboll, semifinaler:

Dicken – Sjundeå IF 26–24 (13–11)

Dicken: Malena Heikkinen 7, Matilda Peitsaro 6, Anna Lindahl 4, Tove Salokivi 4, Emilia Valkamo 2, Hanna Nyman 1, Jessika Gammals 1, Janica Sjöström 1.

Sjundeå IF: Madeleine Lindholm 9, Saara Lehtola 5, Erica Gustafsson 3, Matilda Sjöstedt 2, Nea Puijola 2, Moa Wasström 1, Ebba Sjöstedt 1, Natalie Jürgens 1.

Helsingfors IFK – Grankulla IFK 27–20 (18–9)

HIFK: Kathlen Ax 6, Sara Jäntti 5, Petra Gostowski 5, Ida Väyrynen 4, Ella Holopainen 4, Kira Härkönen 2, Kajsa Väyrynen 1

GrIFK: Johanna Hilli 6, Sara Sandelin 5, Corinna Jensen 4, Emma Wickström 1, Mathilda Sandblom 1, Christina Rehnberg 1, Carolina Rehnberg 1, Linnea Harms 1

Artikeln uppdaterad med kommentarer från HIFK:s seger över GrIFK klockan 22.45.

Läs också