Hoppa till huvudinnehåll

The Lancet: Lovande resultat från ryska coronavaccinet Sputnik V

En sjukskötare håller upp en vaccinflaska.
Lovande resultat i fas3-studie för ryska coronavaccinet. En sjukskötare håller upp en vaccinflaska. Bild: AFP / Lehtikuva Gam-COVID-Vac,Coronavaccin,Ryssland

Den ansedda medicinska tidskriften The Lancet rapporterar att resultaten för det ryska coronavaccinet Sputnik V i fas 3-studien är mycket lovande.

Vaccinet ger enligt preliminära resultat som tidskriften tagit del av ett skydd på 91,6 procent mot covid-19 efter den andra vaccindosen.

Enligt de ryska uppgifterna fungerar vaccinet bra i alla åldersgrupper, inklusive personer över 60 år. Vaccinet uppges också vara säkert.

Resultatet baseras på 19 866 personer som deltar i fas 3-studien. Studien pågår fortfarande.

Vaccinet och dess produktion har mött mycket kritik

Det ryska viruset har kritiserats för flertalet saker under produktionen. Bland annat har vaccintillverkarna kritiserats för att vaccineringen med Sputnik V inleddes innan resultaten från den tredje fasen var avslutade.

Vaccinproducenterna har också kritiserats för att inte öppet redovisa för testresultaten under processen. Producenterna menar nu att alla frågetecken är bortblåsta, och att vaccinet är redo att ge sig in i den globala kampen mot viruset.

von der Leyen: ”Sputnik kan få tillstånd i EU”

Enligt källor som talat med nyhetsbyrån AFP har EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sagt att det ryska vaccinet tillsammans med ett kinesiskt vaccin kan få försäljningstillstånd i EU ifall de blir mer öppna med sina undersökningsresultat.

Enligt de ryska vaccintillverkarna baserar sig Sputnik V på samma teknologi som Astra Zenecas vaccin, och de två vaccinerna ska gå att kombinera för högre effektivitet och säkerhet.

Ursula von der Leyen står i en talarstol.
Källor som nyhetsbyrån AFP har talat med säger att EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att det ryska vaccinet kan få grönt ljus. Ursula von der Leyen står i en talarstol. Bild: EPA-EFE/All Over Press Ursula von der Leyen,Europeiska unionen,Europeiska kommissionen

Från och med nästa vecka kommer man i Azerbajdzjan och Förenade Arabemiraterna att inleda tester med kombinerade doser av Sputnik V och Astra Zenecas vaccin.

”Vi är öppna för samarbete med andra vaccintillverkare”

Kirill Dimitriev, verkställande direktör för den ryska fond som står bakom vaccinet, säger att de är öppna för samarbete med andra vaccinproducenter.

Fonden uppger också att redan 50 länder världen över har visat intresse för vaccinet, och bland de 12 länder som från och med den här veckan vaccinerar medborgare med Sputnik V finns Algeriet, Armenien och Iran.

Det ska finnas planer på att även sälja vaccinet till EU enligt investeringsfonden, men i Bryssel har man ännu inte sett någon ansökan.

En vaccindos ska enligt den ryska fonden kosta tio euro, vilket är ungefär hälften av vad konkurrenternas vaccin kostar. Tillverkningstakten är ändå långsam, och har bland annat gjort att massvaccineringen i Ryssland gått långsammare framåt än planerat.

Uppdaterat 3.2.2021 klockan 3.2.2021 klockan 7.55 med mer information om vaccinet och kommentarer av Ursula von der Leyen