Hoppa till huvudinnehåll

Uppdrag i hemmen och brott i trafiken höll polisen i sydvästra Finland sysselsatt i fjol

Polisuniform i närbild.
År 2020 var exceptionellt för polisen. Polisuniform i närbild. Bild: Kristiina Lehto / Yle polisen,poliser

Polisen i sydvästra Finland hade bråttom under år 2020. Antalet uppdrag i hemmen ökade, likaså mängden trafikbrott. Antalet brott mot liv låg ungefär på samma nivå som tidigare i Egentliga Finland och Satakunta.

Enligt överkommissarie Stephan Sundqvist är mängden brott ungefär på en liknande nivå som tidigare år inom polisinrättningen. Coronapandemin har påverkat brottsligheten i en lägre grad än vad man kunde ha förväntat sig.

– Trots att många allmänna platser låg öde i våras, så hade vi många uppdrag som gällde skadegörelse och brott mot egendom. Vi ser ingen specifik typ av brottslighet som skulle ha blivit vanligare eller ovanligare på grund av pandemin, konstaterar Sundqvist.

En polis i uniform står utanför polishuset i Åbo.
Överkommissarie Stephan Sundqvist. En polis i uniform står utanför polishuset i Åbo. Bild: Yle/Pontus Nyqvist Stephan Sundqvist,poliser,Överkommissarie stephan sundqvist

Coronapandemin syntes i polisens verksamhet speciellt under våren. Blockaden av Nyland och nedstängningen av restaurangerna påverkade polisens verksamhet, konstaterar Sundqvist.

– De allmänna platserna blev tomma på folk, men alkoholkonsumtionen och festandet minskade inte utan pågick i hemmen. Vi hade stökiga uppdrag i hemmen, och också våldsbrott i privatbostäder, konstaterar Sundqvist.

Läget hemma kan försämras snabbt

Mängden uppdrag i hemmen ökade med drygt 20 procent, medan antalet misshandelsfall på offentliga platser minskade.

Enligt Sundqvist finns det inget särskilt som utmärker de uppdrag till hemmen som polisen fick i fjol, men det märktes att många var mycket hemma och jobbade på distans. Då kan problemen förvärras.

– Man kan gå varandra på nerverna och hemmet kan kännas litet. Om det dessutom finns andra problem i familjen så som missbruk, så kan situationen bli svår i en snabb takt, säger Sundqvist.

Myndigheterna samarbetar också med varandra och exempelvis kan socialjouren delta i ett hembesök till barnfamiljer.

Många förlorade sitt körkort våren 2020

Även antalet trafikbrott ökade, speciellt de grova trafikbrotten. Antalet rattfyllerister ökade också, trots att polisen inte kunde genomföra razzior med blåstester i samma utsträckning som tidigare på grund av coronaläget. Samtidigt minskade antalet dödsfall och skadade i trafiken under 2020.

– Vår tolkning var att många unga, speciellt män hade helt enkelt ingenting att göra. Så de tog bilen och körde fort på vägarna, och tyvärr var de ibland berusade. Det var många som förlorade sitt körkort under våren, konstaterar Sundqvist.

Polisen satsade också på trafikövervakningen i våras, och kunde flytta över resurser till den här verksamheten. Det här syns i en större mängd ertappade rattfyllerister och andra trafikförseelser.

– Statistiken mäter också polisens verksamhet. Då vi satsar på trafikövervakning så hittar vi också brottslighet kring det. Det är en klassisk paradox. Polisen är orsaken till statistiken gällande brottslighet, så att säga.

Många brott begås på nätet

Allt fler brott sker också på nätet, och det omfattande dataintrånget mot psykoterapicentret Vastaamo är ett exempel av det här. I sydvästra Finland har ungefär 2 600 brottsanmälningar lämnats in gällande Vastaamofallet.

– En stor del av den drogrelaterade brottsligheten sker över nätet. Vi utreder också exempelvis bedrägerier över nätet. Allt mer av människornas verksamhet sker på nätet och det syns också i brottsligheten, säger Sundqvist.

Enligt Sundqvist visar statistiken att polisen var på plats i en snabbare takt jämfört med året innan. Det är något han är mycket nöjd över.

– Där har vi lyckats. Våra utryckningstider blev kortare inom hela polisinrättningen. Det är förstås frågan om långa minuter för den som väntar på polisen och ibland tar det en längre tid, beroende på var patrullen är och var den hjälpbehövande finns, säger Sundqvist.

Läs också