Hoppa till huvudinnehåll

Det går långsamt, men det går – 136 österbottningar har fått två doser coronavaccin

En i Raseborgs stads vådpersonal får den första dosen coronavaccin den 11 januari 2021.
En i Raseborgs stads vådpersonal får den första dosen coronavaccin den 11 januari 2021. Bild: Raseborgs stad Raseborg,Västnyland,raseborg coronavaccinering

Nästa vecka inleds vaccineringen av över 80-åringar i till exempel Vasa och Jakobstadsregionen. När telefonbokningen öppnade i Jakobstadsregionen på tisdagen blev den genast nerringd.

- Som väntat har telefonlinjen varit alldeles nerringd under dagen och säkert är det många som inte kommit fram trots att de har försökt, säger ledande läkare Pia-Maria Sjöström

I första skedet bokar man i Jakobstadsregionen (Pedersöre, Jakobstad, Larsmo, Nykarleby) in 200-300 tider.

De som når telefonbokningen efter att alla tider gått åt kommer att bli uppringda av social- och hälsovårdsverket.

- Vi tar kontaktuppgifter och ringer upp då det finns nya tider. Är man över 80 och en gång kommit fram så behöver man inte stå i telefonkön flera gånger, säger Sjöström.

Variationer mellan olika kommuner ska jämna ut sig

Enligt statistik från Institutet för hälsa- och välfärd (THL) verkar det finnas en del variationer i hur många som fått vaccinet.

Till exempel har 460 fått första dosen i Korsholm, medan motsvarande siffra i lika stora Jakobstad är 127. Andra dosen har 11 fått i Korsholm och 20 i Jakobstad.

Sjöström säger att egentligen är variationerna inte så stora. Dels kan rapporteringen släpa efter lite, dels ser hon på Jakobstadsregionen som en helhet.

Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018.
Pietarsaaren sairaalan johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström, Pietarsaari, 3.12.2018. Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,Jakobstad,vaccinering,Mässling,mässling,hälsovård,Österbotten,immuniseringsprogram,mässlingsvaccin,Measles virus

- Vi har fått en viss mängd till vårt område och tar ett boende i taget, till exempel vet jag att man tog Pedersheim före Björkbacka och då är det färre Jakobstadsbor och lite fler Pedersörebor som fått för man har råkat ta boendena i den ordningen.

Sjöström förklarar också att personer som jobbar på jouren i Jakobstad kan ha någon av grannkommunerna som hemkommun. Samma kan gälla Korsholm - en del av de som fått vaccinet där kanske jobbar inom vården i Vasa.

Men kommunerna får andelar enligt befolkningsmängd när Vasa sjukvårdsdistrikt fördelar vaccinet?

- I stora drag ja. Man har möten regelbundet och kommer överens på vilket sätt det fungerar. Nuvarande vaccin kommer i ganska stora satser och de går inte riktigt att dela på så en vecka är det mer till ett och mindre till ett annat ställe.

Varför går det inte att dela på?

- Det här vaccinet ska vara i minus 70 grader så man går inte och petar i det så mycket innan man har det där det ska vara. Sedan när vi får de andra vaccinerna som är lättare att förvara blir det också lättare att fördela jämnt.

Sjöström säger att hon inte vet när mängderna vaccin ökar, men hon hänvisar till THL:s prognoser som hon själv följer.

- De förväntar sig att om ett par veckor ska vi ha tredubbla mängder och sen ökar det ytterligare. Vi hoppas så klart på större mängder. Men än så länge gäller det att stå ut med läget och alla restriktioner.

Karlebyregionen har gett fler andra dosen

Vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten börjar enligt planerna vaccinera personer över 80 år på torsdag den här veckan. I Karleby har drygt 200 personer fått andra dosen, i Vasa sjukvårdsdistrikt är det 136.

Totalt kring 330 personer i svenska Österbotten har alltså fått två doser, vad säger du om den siffran?

- Det går långsamt och det visste vi från början för de första veckorna fick vi så få doser, säger Sjöström.

Läget i Jakobstadsregionen beskriver Sjöström som skört men stabilt.

- Men det kan ha ändrat redan sedan jag senast hade kontakt med smittspårningen för en timme sedan.

Plötsligt kommer ett positivt fall och en ny stor smittkedja och så är läget ett helt annat, förklarar Sjöström.

Och eftersom distriktet som helhet är i spridningsfasen så gäller det att följa restriktioner och ta kontakt för testning också vid lindriga symptom.

- Vi vet att det finns många fall just nu.

KommunFörsta dosenAndra dosen
Karleby865204
Larsmo778
Kronoby17711
Jakobstad12720
Pedersöre13613
Nykarleby882
Vörå1401
Korsholm46011
Vasa127166
Korsnäs1420
Malax2803
Närpes3700
Kaskö970
Kristinestad2461

Här kan man se vaccinationstakten kommunvis.

Läs också