Hoppa till huvudinnehåll

Grekland är precis så galet som Tim Sparv väntade sig – vardagen i nya klubben är full av oväntade händelser: "Jag vågar inte gå in på detaljer"

Tim Sparv blickar fokuserat nedåt.
Tim Sparvs AE Larissa har haft en mardrömsaktig säsong så här långt. Tim Sparv blickar fokuserat nedåt. Bild: Michael Batziolas / Alamy / All Over Press Tim Sparv,AEL 1964

En spelartrupp som är lika stor som ett amerikanskt fotbollslag, tränare som kommer och går, samt en klubb som inte bryr sig om långsiktighet. Då Tim Sparv lämnade Danmark ville han uppleva något helt annorlunda – efter ett halvår i Grekland intygar han för Yle Urheilu att han inte är besviken.

Tim Sparv ville uppleva något nytt i fotbollskarriären efter att hans sexåriga sejour i den danska storklubben FC Midtjylland nått sitt slut. Han kopplades ihop med flera svenska klubbar, men i stället hamnade han i den grekiska ligan och AE Larissa.

Ett halvår in i äventyret berättar Sparv att tiden i Sydeuropa inte varit händelsefattig.

– Varje dag händer det något som jag inte varit med om i fotbollen. Det här är en precis så galen plats som jag väntade och önskade mig då jag flyttade från Danmark, säger 33-åringen till Yle Urheilu.

Rutinerade Sparv tampades med en del skadeproblem under de sista åren i Midtjylland. Sedan klubbytet har landslagskaptenen hållit sig i skick mestadels och fått gott om ansvar på AEL:s mittfält.

Han satte punkt för en lång måltorka på hösten, men Larissa har haft en riktigt tuff säsong. I fjol slutade laget på nionde plats i 14-lagsserien, just nu är AEL jumbo efter blott en seger på 19 matcher.

– Vi fick nyss vår tredje huvudtränare för säsongen. En ny sak för mig har varit att vi byter taktik ofta. Varje vecka fokuserar vi mest på den kommande på motståndaren, i stället för att skapa något långsiktigt i vårt egna spel.

Fyrtio spelare i laget

Sparv beskriver nivån i den grekiska ligan som varierande. Topplag som Olympiakos, Panathinaikos och PAOK är bekanta för många från Europacuperna, men i botten av tabellen hittas ojämna lag.

– Våra resultat har varit jättedåliga, men det här har varit riktigt intressant. Spelarna här är ambitiösa, men ibland finns det mera känslor än tanke i spelet.

– Som fotbollsspelare måste man anpassa sig snabbt, acceptera de nya vanorna i ett nytt land och på något sätt kunna leva i den miljön.

Tim Sparv driver med bollen.
Tim Sparv driver med bollen. Bild: imago images/ANE Edition/ All Over Press Tim Sparv,AEL 1964

FC Midtjylland var en föregångare i till exempel utnyttjande av statistik i samband med spelarvärvningar. I Larissa fungerar man på ett lite annorlunda sätt. Sparv berättar att hans lag just nu har hela 40 spelare och bara två fysioterapeuter.

– Alla som varit med i fotbollen förstår att vi har för många spelare. Det påminner mer om amerikansk fotboll.

– Under januari har det kommit tio till tolv spelare till. Det känns som att spelare kommer och går varje dag. Långsiktigheten saknas verkligen.

Vågar inte gå in på detaljer

Hur ser då den ”galna” fotbollsvardagen i Grekland ut? Tim Sparvs svar är hemlighetsfullt.

– Just nu måste jag medge att jag inte vågar gå in på detaljer! Kanske efter säsongen.

Sparv har missat AEL:s två senaste matcher på grund av en mindre skada och tror sig vara tillbaka inom ett par veckor.

Den största förändringen i Sparvs liv har ändå skett hemma. Han blev nämligen pappa till en dotter för tre veckor sedan.

– Det nya livet har börjat fartfyllt. Vi försöker anpassa oss till den här livsförändringen så bra som möjligt. Hittills har det gått bra, men klart att vi har sovit ganska lite.

Texten är en bearbetad version av Yle Urheilus artikel Huuhkajien kapteeni Tim Sparv halusi kokea jotain uutta – nyt hän elää kreikkalaista jalkapalloarkea, joka hämmästyttää joka päivä: "En uskalla mennä yksityiskohtiin", skriven av Jussi Vainikka.