Hoppa till huvudinnehåll

Hosta kan kosta dem studentexamen, men det måste få vara okej det här coronaåret – abiturienter försöker gilla läget inför skrivningarna

Tre studerande sitter på soffa.
Matilda Salomäki, Natalie Snellman och Josef Höglund Tre studerande sitter på soffa. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,josef höglund

Vi har redan missat så mycket det här året så nu gäller det bara att göra det bästa av situationen och anpassa sig. Ungefär så verkar abiturienterna Natalie Snellman, Matilda Salomäki och Josef Höglund i Pedersöre gymnasium se på läget inför studentskrivningarna.

Utlandsresor, penkkis och studiebesök. Inget blev av som planerat men samtidigt börjar man vänja sig vid situationen, enligt Natalie Snellman.

- Vi har varit i den här situationen nästan ett år nu så det är vardagsmat att okej, jag sitter hemma och träffar ingen. Vi har haft tid att förbereda oss så det kanske inte blir samma stress (som för fjolårets abiturienter, reds anm), säger Snellman.

Om drygt ett par veckor ska årets abiturienter inleda läsperioden inför studentskrivningarna.

Men penkkis får inte ordnas som planerat. Enligt direktiv från Institutet för hälsa och välfärd (THL) måste gymnasierna skjuta upp det till senare i vår.

- Vi tar det som det kommer, vi kan inte förutspå vad som kommer att ske utan måste följa råden och göra det bästa av situationen, säger Josef Höglund.

- Visst är det lite ledsamt men man måste vara öppen för förändringar och kunna anpassa sig till situationen, säger Matilda Salomäki.

Världen går inte under fast man missar en skrivning

Rektor Monika Eklund-Laurila i Pedersöre gymnasium uppmanar sina abiturienter att umgås i små kretsar under läsperioden så att alla är friska då skrivningarna börjar i mitten av mars.

- Risken är att alla eller hälften plötsligt är i karantän och inte blir studenter i år. Så var försiktiga i allt ni gör nu är mitt råd.

I övrigt tänker sig Eklund-Laurila att skrivningarna genomförs på samma sätt som i höstas. Med avstånd i salen och den som är sjuk stannar hemma.

Kvinna i kontor.
Monika Eklund-Laurila Kvinna i kontor. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Pedersöre,Gymnasium,eklund-laurila

- Då måste man bara konstatera att världen går inte under för det, och att jag kanske måste ta en skrivning till hösten, säger Eklund-Laurila.

Hon påminner också om att handlar det om en skrivning som inte är obligatorisk kan man ändå bli student i vår.

Natalie Snellman missade ett prov i höstas då hon var sjuk. Hon hoppas alla abiturienter förstår att ta sitt ansvar och stanna hemma då det behövs.

- Jag hoppas folk kan avgöra själva. Även om det kanske suger.

- Jag har konstaterat att om det blir så (att jag är sjuk, reds anm) så är det så. Det finns inga andra alternativ, säger Höglund.

Hybrid-dimission fungerar också

Ifjol hade många gymnasier virtuell dimission eller någon hybridform där studenterna var på plats medan gästerna fick följa med via sändning på webben.

I Pedersöre fick studenterna sina betyg och mössor på plats för man höll klassvisa dimissioner. Det var ett fungerande koncept, enligt Eklund-Laurila.

- Så länge inte situationen i samhället eskalerar så fixar vi det här. Men just det här att inte veta hur läget är om en vecka eller en månad, det är kanske det som vi alla lite börjar tröttna på.

Att inte veta utan alltid ha ett aber eller ett om i bakhuvudet tär också på abiturienterna, tror Eklund-Laurila.

- Men vi försöker vara peppande. För det här är ju deras grej, både penkkis och skrivningarna och dimissionen. Hoppas bara att vi lyckas hålla humöret uppe på varandra. Och jag tänker att vi gör det bästa av det, och det blir nog bra i slutändan. Det blir annorlunda men det är okej.