Hoppa till huvudinnehåll

Ingen rusning när coronaprovtagningen inleddes i Vasa hamn

En äldre man vid en ambulans skriver på ett papper
Rafael Granlund var en av fem som valde att testa sig. En äldre man vid en ambulans skriver på ett papper Bild: YLE / Jonas Mastosalo Wasaline,Covid-19-provtagning,coronavirus,sjukhus,Coronatestning,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Institutet för hälsa och välfärd,koronaviruspandemi,rafael granlund

På onsdagen inleddes de frivilliga coronatesten i hamnen i Vasa. Passagerarna var inte många och av dem valde fem stycken att testa sig.

Vasa sjukvårdsdistrikt ordnar från och med idag onsdag möjlighet till coronatest för passagerare som kommer till Vasa med Wasa Express.

Testningen ordnas i en ambulans som står precis utanför terminalens dörrar.

Ambulans och personal vid en covid provtagning
Provtagningen ordnas i en ambulans. Ambulans och personal vid en covid provtagning Bild: YLE / Jonas Mastosalo Wasaline,ambulanser,Covid-19-provtagning,coronavirus,sjukhus,Coronatestning,coronavirusutbrottet i Finland 2020,Institutet för hälsa och välfärd,koronaviruspandemi

Väldigt få passagerare

Catarina Fant, marknadsföringsdirektör på Kvarken Link, konstaterar strax innan färjan anlöper hamnen att det inte är många passagerare att vänta. Ur terminalens dörrar kommer sedan tre passagerare till fots.

Och så lär det se ut också framöver.

- Vi har väldigt lite passagerare, vi kör ju mest bara frakt och nyttotrafik. Så ser det ut så länge gränserna är stängda och restriktionerna är i kraft, säger Fant.

En kvinna ser in i kameran vid en parkeringsplats
Catarina Fant. En kvinna ser in i kameran vid en parkeringsplats Bild: YLE / Jonas Mastosalo Wasaline,catarina fant

På onsdag eftermiddag var det tre passagerare till fots, åtta med egen bil och resten var fraktchaufförer.

Långtradarna åker förstås av och an mellan Finland och Sverige. Catarina Fant har inte hört om ett enda fall där en långtradarchaufför varit smittad.

- Vi har inte heller haft något coronafall ombord. Säkerhetsavstånden hålls så det är helt säkert att vara ombord, säger Fant.

Med så här få passagerare är det knappast svårt att hålla avstånden?

- Nej, verkligen inte.

Vårdare på plats varje gång

Saija Seppelin, överskötare för serviceområdet akutvård på Vasa centralsjukhus, fanns också på plats i hamnen.

- Det är intressant att börja med det här, något som vi aldrig gjort tidigare. Testprocessen kan vi ju men vi har inte gjort det i hamnen tidigare, säger Seppelin.

En kvinna ser in i kameran vid en parkeringsplats
Saija Seppelin. En kvinna ser in i kameran vid en parkeringsplats Bild: YLE / Jonas Mastosalo Wasaline,saija seppelin

Ambulansen och några sjukskötare kommer att vara på plats varje gång färjan tar i hamn i Vasa, oberoende passagerarmängd.

Borde testandet vara obligatoriskt?

- På ett sätt skulle det vara bra med obligatoriska tester. Men jag förstår att det är svårt med långtradarchaufförerna som far över rätt ofta och hur man då skulle ordna det testandet, säger Seppelin.

Det fanns förhoppningar om att någon privat aktör skulle sköta testandet i hamnen men ingen visade intresse. Så nu är det sjukvårdsdistriktet själv som sköter det.

Testen packas ner i en väska och körs tillbaka till centralsjukhuset. Sen skickas de vidare till Tammerfors.

Fem personer testade sig

Totalt fem av passagerarna på onsdag eftermiddag valde att testa sig. En av dem, en kvinna från Österbotten som vill vara anonym, säger att det var självklart för henne att testa sig.

- Jag tycker att det är vettigt.

Hon säger att hon åker över så sällan som möjligt i dessa tider.

Testar du dig på nytt om det blir flera resor?

- Ja, det gör jag nog.

Artikeln uppdaterad kl. 16.15. Ändrade uppgiften om att ett par personer testade sig till att totalt fem personer testade sig.