Hoppa till huvudinnehåll

Manchester United tvålade till Southampton med besked – tangerade rekordet i Premier League

Daniel James har gjort 9–0-målet.
Daniel James har gjort 9–0-målet. Daniel James har gjort 9–0-målet. Manchester United FC,Daniel James

Manchester United såg till att Southampton fick se sig besegrat med historiskt stora siffror. Southampton har den otacksamma äran att ha varit förlorande part i två rekordslakter.

Manchester United tangerade Premier League-rekordet genom att besegra Southampton i tisdagens omgång med hela 9–0.

Två gånger tidigare hade Premier League-matcher slutat med samma siffror, och en intressant detalj är att United var inblandat den ena gången och Southampton den andra.1995 vann Manchester United över Ipswich Town med 9–0 och 2019 besegrade Leicester Southampton med 9–0.

Utvisning bäddade för hemmaseger

Tisdagens drabbning på legendariska Old Trafford i Manchester hann inte bli mer än ett par minuter gammal innan det började luta mot en hemmaseger modell större.

Den 19-årige schweizaren Alex Jankewitz första start för "The Saints" kunde verkligen inte ha slutat (eller börjat) just sämre. Matchuret visade på två minuter när Southampton fick Jankewitz utvisad, vilket visade sig vara början på slutet. Med en man mera ute på planen började Manchester United mala på.

– Väldigt dumt misstag av en ung kille som spelar för första gången. Det dödar allting. Sen blev det tufft, säger Southamptons tränare Ralph Hassenhüttl i en intervju för BBC.

Alex Jankewitz fick rött kort i sin första Premier League-start.
Alex Jankewitz fick rött kort i sin första Premier League-start. Alex Jankewitz fick rött kort i sin första Premier League-start. Southampton FC,Manchester United FC

Första målet kom i den 18:e minuten genom Aaron Wan-Bissaka och 2–0 stod det sju minuter senare tack vare Marcus Rashford – ett riktigt snyggt volleymål på Mason Greenwoods eminenta passning.

När Jan Bednarek bokfördes för ett olyckligt självmål i den 34:e minuten började det se riktigt dystert ut och Edinson Cavanis 4–0-mål med huvudet – uruguyanens första mål på Old Trafford – några minuter senare var bara en naturlig följd av Southamptons svåra situation.

Andra halvleken höll på att bli en enda lång transportsträcka, men på slutet visade United att de var hungriga på att förbättra sin målstatistik. ManU pangade in fem mål under matchens 21 sista minuter och har nu gjort flest mål i Premier League, 46 – Liverpool är god tvåa med 43 fullträffar.

Händelserikt slut

Anthony Martial ökade snyggt på till 5–0 i den 69:e minuten, och ett par minuter senare stod det 6–0 efter Scott McTominays mål från distans.

Trots att det bara återstod fem minuter av matchen skulle ännu mycket hända. Otursgubben Jan Bednarek hade definitivt inte sin bästa afton på jobbet och i den 86:e minuten fick han rött kort för att ha fällt Martial i straffområdet.

Bruno Fernandes satte säkert in straffen och strax efteråt gjorde Martial sitt andra mål för kvällen. Daniel James fullbordade 9–0-segern när han petade in bollen med tåspetsen på tilläggstid.

Kvällen var äntligen över för Southampton som igen fick klubbnamnet inskrivet i historieböckerna.

– Vi reste oss efter den förra storförlusten, vi ska resa oss igen, säger Hassenhüttl som basade för Southampton också under den förra niomålsförlusten.

ManU:s chefstränare Ole Gunnar Solskjær var naturligtvis nöjd över resultatet, men kände också sympatier för sin tränarkollega.

– Det var fint att vinna så här stort, men förstås, när matchen börjar på det där sättet så blir det svårt för dem, säger Solskjær i BBC:s intervju.

Fotboll, Premier League:

Sheffield United–West Bromwich 2–1
Wolverhampton–Arsenal 2–1
Newcastle–Crystal Palace 1–2
Manchester United–Southampton 9–0