Hoppa till huvudinnehåll

Med uppdrag att fånga livet i Nylands brigad på bild

två beväringar med stora kameror
Redo med kameran i högsta hugg - Henrik Miettinen och Oscar Ström har som uppgift att ta bilder på livet i militären. två beväringar med stora kameror Bild: YLE / Linus Westerlund Nylands brigad,oscar ström

Nylands brigad satsar allt mer på sociala medier. Snygga foton ska det vara, och videor av hög kvalitet. Beväringarna Henrik Miettinen och Oscar Ström har som uppdrag att fota och filma livet i Dragsvik.

Henrik Miettinen fokuserar på bilder och video för sociala medier, medan Oscar Ström tar bilder för tidningen Fanbäraren. Det är ett heltidsuppdrag.

Båda berättar att de hade ett stort fotointresse före de började på Nylands brigad.

- Jag har studerat inom mediebranschen, så för mig var det logiskt att söka till uppdrag var jag kunde till fullt använda min kompetens också här som beväring i Dragsvik, säger Oscar Ström.

Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Snygga bilder ska det vara, och det syns både på försvarsmaktens konton och beväringarnas egna konton på Instagram.

beväring med stor kamera
Henrik Miettinen tar bilder och filmar för sociala medier. beväring med stor kamera Bild: YLE / Linus Westerlund Nylands brigad,henrik miettinen

Henrik Miettinen har som ansvar att ta bilder och filma videor för sociala medier. Han har gjort videor som samlat många tittare, en video om granatkastarkompaniet fick 250 000 visningar.

- Det känns häftigt, säger Miettinen.

Här kan du se videon om granatkastarkompaniet.

Det går många dagar och många timmar till att göra en video.

- Det kan vara att vi filmar en dag eller två dagar, sedan klipper man i två eller tre dagar. Det tar tid och vi har gjort mycket innehåll, säger Henrik Miettinen.

ung beväring som håller i en stor kamera
Oscar Ström tar bilder för tidningen Fanbäraren, som utkommer både digitalt och på papper. ung beväring som håller i en stor kamera Bild: YLE / Linus Westerlund Nylands brigad,oscar ström

När det finns något att dokumentera är Henrik Miettinen och Oscar Ström där med kamerorna i högsta hugg.

- Största delen av bilderna som vi tar är under övningar när vi är i skogen, för det är då det händer. Då är vi alltid där med Miettinen och dokumenterar allt, säger Ström.

kvinna i orange jacka
Informatör Hanna Tallberg jobbar också med brigadens sociala medier. kvinna i orange jacka Bild: YLE / Linus Westerlund Nylands brigad,hanna tallberg

Informatör Hanna Tallberg går igenom och godkänner materialet som beväringarna producerar, hon skriver också bildtexter.

Olika sociala medier når olika målgrupper: Instagram är för de yngre, Facebook för en äldre målgrupp. Kontona riktar sig till beväringar, reservister och anhöriga.

- Vi vill visa vad beväringarna gör här under tjänstgöringen, säger Hanna Tallberg.

Nylands brigad har ett eget Twitterkonto. På Facebook och Instagram har brigaden gemensamma konton med Marinstaben. Dessutom finns Försvarsmakten på Youtube.

Beväringskommittén har ett eget Instagramkonto, och för kvinnor på Nylands brigad finns Instagramkontot Tjejer i försvaret.

Fredagen 5.2 ska rekryterna på Nylands brigad svära krigsmannaeden eller avge krigsmannaförsäkran. Yle Västnyland sänder live från krigsmannaedgången från och med klockan 12.15.

Sändningen finns sedan på Arenan och man kan titta på den i ett senare skede.