Hoppa till huvudinnehåll

Puljujärvi målskytt i NHL efter en paus på 759 dagar – Laines debut i Columbus lämnade mycket att önska: "Det var en tuff början"

Jesse Puljujärvi jublar över sitt första NHL-mål på över två år.
Jesse Puljujärvi jublar över sitt första NHL-mål på över två år. Jesse Puljujärvi jublar över sitt första NHL-mål på över två år. Bild: �Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved Jesse Puljujärvi,Edmonton Oilers

Jesse Puljujärvi har haft en besvärlig start på säsongen i Edmonton Oilers och de elva första matcherna renderade i blott två passningspoäng – att jämföra med klubbkamraterna Connor McDavids 8+14=22 poäng och Leon Draisaitls 6+15=21 poäng. Men i sin tolfte match för säsongen lossnade det och Puljujärvi gjorde inte bara ett utan två mål mot Ottawa Senators.

Puljujärvis första fullträff såg dagsljuset i mitten av första perioden. McDavid gav en snygg passning till Puljujärvi som kom upp i bra fart och fick till ett skott som Ottawa-målvakten Marcus Högberg parerade.

Puljujärvi fick pucken på nytt och fintade bort Högberg och satte in sin egen retur. Därefter följde det kännspaka stora leendet som finländarna fick se så många gånger under JVM 2016. En stor börda hade fallit från 22-åringens axlar.

Målet var Puljujärvis första i NHL sedan den 6 januari 2019 – ett uppehåll på över två år. Och när han väl fått upp ångan tog det inte länge till mål nummer två.

Andra perioden hade hunnit bli drygt fem minuter gammal när Puljujärvi styrde in Evan Bouchards skott från blålinjen.

– Det tog några matcher att göra mål, men det känns bra. Viktigast är ändå att vi vinner matcherna, säger Puljujärvi.

– Kanske fanns det ett visst tryck på axlarna, jag har ändå gått en hel månad utan mål trots att jag jobbat hårt och försökt spela bra. Så visst känns det skönt. I nästa match måste jag försöka göra allt på nytt.

Finländaren valdes välförtjänt till matchens bästa spelare.

Svår afton för Laine

Om Jesse Puljujärvi hade en minst sagt lyckad kväll i Edmonton, kan det samma inte sägas om Patrik Laine – kedjekompisen från JVM 2016 – som debuterade för sin nya klubb Columbus.

Laine blev som bekant härom veckan flyttad från Winnipeg Jets till Columbus Blue Jackets och äntligen fick han tillåtelse att spela när Columbus gästades av Dallas Stars.

Trots över 20 minuter speltid blev han ändå på noll, liksom klubbkompisen Mikko Koivu.

Matchen hade rejält med finländskt poängpotential, men trots nio gjorda mål var det bara Dallas-centern Roope Hintz som noterades för en assist. Succébackarna Miro Heiskanen och Esa Lindell stannade också på noll poäng.

Inte ens Columbus-målvakten Joonas Korpisalo hade någon vidare kväll på jobbet. I andra perioden blev han utbytt efter att totalt ha släppt in fem av tjugotre skott.

"Ger inga bortförklaringar"

Patrik Laine fick mest speltid av Columbus anfallare men han var inte nöjd med sitt spel.

– Det var en tuff början. Mina ben var inte där, och huvudet var absolut inte där. Och inte var händerna där heller, säger Laine på NHL:s webbplats.

– Klart att det alltid är annorlunda med ett nytt system och nya kedjekamrater. Men jag är inte här för att ge bortförklaringar. Jag var helt enkelt inte på den nivån som man måste vara för att laget ska kunna vinna matcher.

Trots att debuten inte gick som planerat är Laine glad att ha kommit i gång i sin nya klubb.

– Det var en tuff match. Det gäller att bli bättre, match för match. Jag hade ett morgonpass med laget så situationen var inte idealisk.

Lankinen igen fenomenal

Kevin Lankinen har gått från klarhet till klarhet sedan han fick chansen i Chicago Blackhawks.

Lankinen räddade 37 av 40 skott och bidrog starkt till att Chicago fick med sig ens en poäng i matchen mot Carolina. Vid ställningen 3–3 gick matchen till straffar där Carolina drog det längre strået tack vare Andrej Svetjnikov som var den enda som lyckades i målskyttet.

Lankinen har den femte bästa räddningsprocenten i hela NHL (93,5 procent) och det tionde bästa insläppta mål-snittet (2,09). 25-åringen har spelat åttonde mest av alla målvakter.

Allra mest har för övrigt en annan finländare spelat, Mikko Koskinen i Edmontons mål. Hans motsvarande siffror är 89,7 och 3,31.

Ishockey, NHL:

Columbus – Dallas 3–6
Patrik Laine CBJ, 0+0, -2, 20.54
Mikko Koivu CBJ, 0+0, +1, 10.15
Joonas Korpisalo CBJ, 18/23, 78,3 %
Roope Hintz DAL, 0+1, -1, 15.41
Esa Lindell DAL, 0+0, +2, 25.10
Miro Heiskanen DAL, 0+0, 0, 22.50

Montreal – Vancouver 5–3
Artturi Lehkonen MTL, 0+0, +1, 15.38
Jesperi Kotkaniemi MTL, 0+1, +2, 13.00

Chicago – Carolina 3–4 efter straffar
Kevin Lankinen CHI, 37/40, 92,7 %
Teuvo Teräväinen CAR, 0+0, -1, 16.14
Sebastian Aho CAR, 0+0, -1, 20.36

St. Louis – Arizona 4–3
Niko Mikkola STL, 0+0, -1, 12.21

Winnipeg – Calgary 3–2
Kristian Vesalainen WPG, 0+0, 0, 7.46
Juuso Välimäki CAL, 0+0, 1, 15.56

Colorado – Minnesota 2–1
Joonas Donskoi COL, 0+1, 1, 13.29
Mikko Rantanen COL, 0+0, 0, 21.57

Los Angeles – Anaheim 1–3
Olli Määttä LAK, 0+0, 0, 17.02
Jani Hakanpää ANA, 0+0, 1, 19.07

Edmonton – Ottawa 4–2
Jesse Puljujärvi EDM, 2+0, 1, 14.34
Mikko Koskinen EDM, 23/25, 92 %

Läs också