Hoppa till huvudinnehåll

22 personer smittade av corona i svenskt daghem i Esbo

Mattbergets daghem
22 coronasmittade på Mattbergets daghem. Mattbergets daghem Bild: Yle/Helena von Alfthan mattbergets daghem

Mattbergets daghem i Esbo har drabbats av coronaviruset. 22 personer har konstaterats bära på covid-19 och har försatts i isolering.

Personer som kommit i kontakt med de smittade har försatts i karantän.

De smittade har vistats i daghemmet under vecka 4.

Enligt preliminära undersökningar har ingen av de smittade drabbats av det muterade viruset, men proverna har skickats för sekvensering så att virusets arvsmassa kan undersökas noggrannare.

Personal samt vårdnadshavare med barn som exponerats på daghemmet har fått information om karantäninstruktioner och testning.

Stor oro men gott samarbete

– Det har funnits en stor oro, förstås, säger Birgitta Åberg, ledare inom småbarnspedagogik. Men vi har haft ett jättebra samarbete med smittskyddsenheten och trots att det är drastiskt att sätta alla fyra dagisgrupper i karantän, så känns det som det enda rätta, fortsätter hon.

Mattbergets förskola fortsätter sin verksamhet som vanligt eftersom inga fall av smitta har uppdagats där.

– Det är både barn och vuxna som har smittats, mer kan jag inte säga. Det som är viktigt här är att vi får kedjan bruten under de här två veckorna med specialarrangemang. Vi är inte intresserade av vem som är källan till smittan, säger Birgitta Åberg.

Det är oklart hur smittan kunde spridas

– Vi har följt alla rekommendationer med munskydd, hygien och allt som gäller och ändå hände det här. Nu hoppas vi bara på att få återvända till normal verksamhet om två veckor, säger Birgitta Åberg.

Esbo stads enhet för smittsamma sjukdomar har som försiktighetsåtgärd rekommenderat att även förskoleeleverna och personalen testas för coronavirus. Vårdnadshavarna med barn i förskolan har informerats om saken.

Läs också