Hoppa till huvudinnehåll

Domen mot Aleksej Navalnyj på agendan då EU:s utrikeschef besöker Moskva

Maskikasvoinen Josep Borrell soitaa kelloa neuvottelupöydän ääressä
EU:s utrikeschef Josep Borrell vid utrikesministermötet i Bryssel den 25 januari. Maskikasvoinen Josep Borrell soitaa kelloa neuvottelupöydän ääressä Bild: John Thys / EPA Europeiska unionen,Josep Borrell Fontelles

EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell åker till Moskva i dag. I samband med besöket som avslutas på lördag kommer Borrell bland annat att diskutera med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Bryssel

Under besöket väntas Borrell bland annat ta upp Rysslands agerande i Ukraina, kärnavtalet med Iran samt kampen mot coronapandemin.

Den mest brännande frågan gäller ändå domen mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och det våld demonstranter råkat ut för på olika håll i Ryssland efter att Nanalnyj återvände till Ryssland.

Inför avresan upprepade Borrell EU:s vädjan om att Navalnyj ska släppas. Samma gäller för de fredliga demonstranter och journalister som gripits då de utnyttjat sin yttrandefrihet.

"Europeiska unionen har konsekvent uppmanat de ryska myndigheterna att upprätthålla sina nationella och internationella förpliktelser att respektera och trygga mänskliga rättigheter och likhet inför lagen," skriver Borrell å samtliga medlemsländers vägnar.

Nya sanktioner diskuteras

Diskussionen om Rysslandsrelationen fortsätter vid utrikesministermötet den 22 februari.

Då har ministrarna bland annat möjlighet att ta ställning till om EU borde införa ytterligare sanktioner mot Ryssland med anledning av fallet Navalnyj.

Inför Borrells besök har inga konkreta förslag på nya sanktioner lagts fram, även om några länder varit av åsikten att det vore på sin plats att överväga sanktioner.

Andra länder betonar i sin tur att det måste finnas en konkret koppling mellan eventuella nya sanktioner och fallet Navalnyj och att sanktionerna också borde ha en konkret inverkan på Rysslands agerande.

Eventuella nya sanktioner måste även godkännas av EU:s stats- och regeringschefer som diskuterar relationen till Ryssland vid ett toppmöte den 25 mars.

Kyliga relationer sedan annekteringen av Krim

EU:s relation till Ryssland har varit kylig sedan år 2014 då Ryssland annekterade Krimhalvön av Ukraina. De sanktioner som EU införde med anledning av annekteringen har förlängts med jämna mellanrum och är fortfarande i kraft.

Förhoppningarna om att tina upp relationerna fick sig en törn i fjol i och med attentatet mot Navalnyj som genomfördes med det förbjudna nervgiftet Novitjok.

I oktober införde EU sanktioner mot sex ryska tjänstemän, bland dem chefen för den ryska säkerhetstjänsten FSB.

Enligt EU hade attacken inte gått att genomföra utan den federala säkerhetstjänstens hjälp.

Borrells besök blir det första av sitt slag sedan 2017 då dåvarande utrikespolitiska representanten Federica Mogherini besökte Ryssland.