Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: SDP störst när partimätningen gjordes på annat sätt än vanligt – och fem andra nyheter att hålla koll på den här morgonen

Sanna Marin intervjuas, flera personer står framför henne och räcker fram mikrofoner. I bakgrunden står det SDP med stora bokstäver.
Ska ordförande Sanna Marin lyckas leda SDP till seger i kommunalvalet? Sanna Marin intervjuas, flera personer står framför henne och räcker fram mikrofoner. I bakgrunden står det SDP med stora bokstäver. Bild: Jani Saikko / Yle politisk festival,Sanna Marin,Finlands Socialdemokratiska Parti (SDP)

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

SDP störst inför kommunalvalet

Yles färska partimätning visar att SDP går om Sannfinländarna som Finlands största parti mätt i väljarstöd. Kampen om andra platsen är hård, Samlingspartiet är tätt efter Sannfinländarna. Den här gången gäller partimätningen inte stödet i ett riksdagsval, utan i ett kommunalval. Då blir frågan mer aktuell i och med att vi har kommunalval i april.

Coronamöte om säsongsarbetare

Man kan fråga sig om partimätningen blir ett samtalsämne under kaffepausen när regeringen samlas för att diskutera coronaläget i dag. Regeringen börjar sitt möte klockan 9. Förutom att få en uppdatering om hur epidemin framskrider förväntas ministrarna fatta beslut om säsongsarbete.

Svårare för myanmarier att kommunicera över nätet

Militären i Myanmar har stängt av delar av den sociala medietjänsten Facebook för att förhindra folk från att kommunicera med varandra. Myndigheterna ha bland annat stängt meddelandetjänsten Whatsapp, som för många i Myanmar är inkörsporten till internet.

Vem vågar föra Navalnyj på tal?

EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell.
Josep Borrell ska till Moskva för att prata om brännande frågor. EU:s höga utrikespolitiska representant Josep Borrell. Bild: CCE Josep Borrell Fontelles

Ryssland får högt EU-besök i dag när EU:s utrikeschef Josep Borrell åker till Moskva. Bland flera känsliga samtalsämnen lär händelser relaterade till oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj vara den mest brännande frågan.

Öppna källor i bokform

Det grävande nätverket Bellingcat har fått myndigheter att ta öppna källor på större allvar än tidigare. Det hela började med att nätverket samlade information om ett passagerarflygplan som blev nedskjutet över östra Ukraina 2014. I dag ger grundaren Eliot Higgins ut en bok om Bellingcat.

Vem ska rädda Lapplandsturismen?

Turisteja Saariselän hiihtohissijonossa.
Skidåkarna är inte många den här vintern. De är så få att många företag inom turismbranschen i Lappland kanske måste lägga ner. Turisteja Saariselän hiihtohissijonossa. Bild: Jarmo Siivikko / Yle utförsåkning,skidbackar,Saariselkä,Saariselkä,skidcentra,Lappland,turism,inrikesturism,vinterturism,turister

Sportlovet är en kritisk tid för Lapplandsturismen. Men frågan är om ens sportlovsveckorna kan rädda företagarna? Turismen i Lappland lider av att utlänningar inte får eller vill resa till Finland under coronapandemin.

Väder

Det är mest uppehållsväder i dag, men vid västkusten kan det förekomma snöbyar och i landets norra del snöar det lite ställvis. Temperaturen är mellan -10 till -20 grader på dagen i hela landet, förutom i Lappland där det är lite mildare. I landets södra och mellersta delar känns kylan sträng som en följd av den nordliga vinden. På natten kan det bli -25 grader på många håll, också i landets södra och mellersta delar.

Läs också