Hoppa till huvudinnehåll

"Nästan lika efterlängtat som vaccinationen" – också Sverige inleder arbetet för digitalt vaccinationspass

En skylt på en pelare. Texten säger "Tack för att du visar hänsyn och håller avstånd".
En skylt på en pelare. Texten säger "Tack för att du visar hänsyn och håller avstånd". Bild: EPA-EFE/All Over Press Stockholm,coronavirus

Sverige jobbar på att ta fram digitala vaccinpass, och omprioriterar också hur över 65-åringar vaccineras: de flyttas nu upp till fas 2.

Sverige stärker arbetet med att ta fram digitala vaccinationsintyg, eller så kallade vaccinationspass. Det meddelar regeringen på en pressträff i dag.

– Det är nog nästan lika efterlängtat som vaccinationen. Ett kvitto på att du har fått sprutorna, kanske en möjlighet att åka utomlands, på semester eller för att träffa en älskad släkting, säger socialminister Lena Hallengren.

Sverige jobbar nu aktivt med EU och WHO för att få till en internationell standard för intygen. Tidtabellen för de svenska intygen är ungefär samma som i Danmark, de ska tas fram till slutet av våren.

Redan i dag går det att få ett utdrag ur sin journal som visar att man vaccinerats, men det finns inga sätt att bekräfta det här internationellt.

Det finns flera faktorer som påverkar arbetet med intygen.

– Det behövs mera information om vaccinationernas effekt på smittspridning. Den effekten kan påverka intygens användningsområde, säger Hallengren.

Nu ger regeringen myndighetsuppdrag för att få igång arbetet med internationella intyg inför att de internationella standarderna finns på plats.

– Vi tar fram en digital infrastruktur för vaccinationspass och verifiering av dem. Det ska göra vaccinationsintygen säkrare, enklare och internationellt gångbara, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman.

– Vi är fortfarande i en tidig fas av vaccineringen men när Sverige och länder runtomkring oss börjar öppna upp kommer det sannolikt att ställas krav på intyg för att resa och delta i andra aktiviteter.

Omprioriterar för över 65-åringar

Drygt 264 000 svenskar är nu vaccinerade, varav 34 000 har fått också den andra sprutan. Prognosen är att Sverige under februari ger drygt en miljon doser och i mars 1,2 miljoner.

Nu gör Sverige ändringar i hur personer över 65 ska vaccineras: de flyttas upp till fas 2.

– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före dem som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, det är utgångsläget, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Fas två inkluderar nu fler: alla över 65 och dessutom personer i vissa medicinska riskgrupper som dialys eller transplanterade. Också deras hushållskontakter ingår i fas två.

I fas tre finns 60-64-åringarna och personer över 18 år gamla med medicinsk riskökning. I den gruppen läggs också till personer som kan ha svårt att följa rekommendationerna: personer med demens eller downs syndrom, eller som är hemlösa.

I den fjärde fasen finns alla andra 18–59-åringar.

I alla faser kommer de äldre att gå före, och också mer riskutsatta: man behöver ta hänsyn till också socioekonomiska faktorer, säger Carlson.

Läs också