Hoppa till huvudinnehåll

"Regleras inte talartiden tar mötena aldrig slut" – Japans OS-chef kröp till korset efter sitt uppmärksammade svar om kvinnliga idrottsledare

Förra veckan svarade OS-chefen Yosiro Mori på frågor av medierna.
Förra veckan svarade OS-chefen Yosiro Mori på frågor av medierna. Förra veckan svarade OS-chefen Yosiro Mori på frågor av medierna. Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press Yoshiro Mori,Japan

Japans tidigare premiärminister Yoshiro Mori leder arrangörskommittén för sommar-OS i Japan 2021. Nu är han i blåsväder efter sina kommentarer om kvinnliga idrottsledare. I natt gav min fru mig en rejäl utskällning, säger Mori som har bett om ursäkt.

I Japan är målet att minst 40 procent av styrelsemedlemmarna i den olympiska kommittén ska vara kvinnor. I dagsläget är kvinnorna 5 av 24 till antalet – drygt 20 procent.

Sommar-OS organisationskommittés ordförande Yoshiro Mori fick en fråga om kvinnornas antal i de beslutsfattande organen.

– Det måste gå att reglera talartiden på något sätt. Annars tar mötena aldrig slut.

– Kvinnor är oerhört drivna. Om en kvinna ber om ordet tror de övriga kvinnorna att de också behöver säga någonting. Därför använder alla sin möjlighet att uttala sig, sa Mori.

"Alla kvinnor förstår sin roll"

Det rapporteras att Moris uttalande var ett försök att bjuda på humor.

– Ökar man antalet kvinnliga ledare och deras talartid inte begränsas, leder det till att de har svårt att avsluta, vilket är irriterande, rapporteras Mori ha sagt.

– I organisationskommittén har vi sju kvinnor men alla förstår sin roll.

"Min fru gav mig en rejäl utskällning"

Den 83-årige Mori, som var premiärminister 2000–01, fick omgående krypa till korset.

– I natt gav min fru mig en rejäl utskällning, sa Mori som också säger sig ha fått feedback av barn och barnbarn.

– Det var oförståndigt av mig och jag vill be om ursäkt.

Mori har i nuläget inget intresse av att avgå men det är fortfarande oklart hur det blir.

– Det var inte min avsikt att visa brist på respekt mot kvinnor. Jag tror att jag måste bära mitt ansvar. Om röster om avgångskrav förstärks måste jag kanske avgå, sa Mori.

Källor: AP, AFP