Hoppa till huvudinnehåll

THL: 444 nya coronafall i Finland

Coronavaccinering i Kvarnbäcken i Helsingfors.
Coronavaccinering i Kvarnbäcken i Helsingfors. Antalet coronafall var högre förra veckan än veckan därförinnan. Coronavaccinering i Kvarnbäcken i Helsingfors. Bild: Lehtikuva coronavirus,sprutor,COVID-19

Institutet för hälsa och välfärd THL rapporterar 444 nya fall av coronasmitta. Jämför man läget de två senaste veckorna ökade antalet fall förra veckan.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt rapporteras 265 nya fall av coronasmitta vilket igen är mest i landet. Sjukvårdsdistrikten i Mellersta Finland och Egentliga Finland har näst mest bekräftade fall.

Det totala antalet coronafall i Finland är 46 493.

Tre nya dödsfall till följd av coronasmitta rapporteras idag. Sammanlagt har 688 personer dött till följd av corona i Finland.

128 coronapatienter vårdas på sjukhus, av dem får 23 intensivvård.

Behovet av sjukvård stabilt

THL säger att behovet av sjukvård är rätt så stabilt.

Smittspårningen fungerar också bra i kommunerna och de regionala rekommendationerna är effektiva.

Samtidigt finns det fortfarande rikligt med coronasmitta i landet och antalet nya fall var fler förra veckan än veckan dessförinnan säger THL i ett pressmeddelande (på finska).

Förra veckan var antalet nya fall 47 per 100 000 invånare när de veckan innan var 42.

Andelen som testade positivt för corona var 2,5 procent. Betydligt fler testade sig i slutet av januari än vid årsskiftet. Tillsvidare har man upptäckt nya virusvarianter i totalt 127 prov.

Av de nya smittfallen förblir ungefär var tredje smittkälla outredd. En fjärdedel av fallen upptäcktes hos personer som redan var i karantän.

Även om finländarna överlag har följt rekommendationerna och restriktionerna finns det flera exempel på att stora grupper människor har utsatts för smitta.

– Speciellt uppseendeväckande är de smittkedjor som uppkommit efter att unga vuxna har träffats, säger THL.

Källa: THL, STT

Läs också