Hoppa till huvudinnehåll

USA:s president Biden lovar att sluta stöda Saudiarabien i kriget i Jemen

Diplomati och samarbete var ledorden för USA:s president Joe Bidens utrikespolitiska linjedragningar. Därtill uppgav Biden att han lovar sluta stöda de saudiarabiska attackerna i Jemen, frysa tillbakadragande av amerikanska soldater i Tyskland och inte längre lägga sig platt för aggressiva ryska handlingar.

- Amerika är tillbaka. Diplomatin är tillbaka, sa Biden på torsdagen.

Han lyfte fram att världen befinner sig i och står inför globala kriser - pandemier, klimatkrisen och kärnvapenspridning - som bara kan lösas genom diplomati och att länder jobbar tillsammans.

Joe Biden, som varit en brobyggare i den amerikanska politiken, vill lägga fokus vid att bygga upp och stärka allianser. Han betonade också vikten av att vara med i internationella organisationer så som Världshälsoorganisationen WHO och lyfte fram återgången till Parisavtalet.

Vill se slut på kriget i Jemen

Biden uppgav på torsdagen att USA kommer att sluta stöda Saudiarabiens militära attacker i hårt krigsdrabbade Jemen.

- Kriget måste ta slut i Jemen, sa han.

Målet är att få slut på en av världens värsta humanitära kriser.

Samtidigt uppgav Biden att USA fortsättningsvis kommer att stöda Saudiarabien och hjälpa dem att skydda sin suveränitet och sina territorier.

Biden uppgav även att han fryser tillbakadragande av amerikanska soldater i Tyskland som Trumpadministrationen beslutade om. Det var i somras som Trump meddelade att han vill dra bort en tredjedel av de sammanlagt omkring 35 000 soldaterna i Tyskland.

Den amerikanska kongressen satte ändå hinder för saken och nu har alltså Biden meddelat att man fryser tillbakadragande.

Skarp ton mot Ryssland och Kina

USA kommer att samarbeta med Kina när det är i USA intresse, sa Biden.

USA kommer inte att tolerera övertramp av Kina, vare sig det gäller ekonomiska eller geopolitiska sådana, uppgav Biden. Man kommer inte heller acceptera kränkningar av mänskliga rättigheter.

Biden berättade också om hur hans administrations relation till Ryssland kommer att se ut. Han nämnde att han gjort klart för president Vladimir Putin att man inte kommer att lägga sig platt för Rysslands "aggressiva handlingar" så som inblandning i amerikanska val, cyberattacker och förgiftande av invånare.

- USA kommer inte heller att tveka när gäller att försvara det amerikanska folket och intressen som är viktiga för USA, sa Biden.

Biden kommenterade också aktuella händelser så som militärkuppen i Myanmar i måndags. Den amerikanska presidenten uppgav att militärjuntan omedelbart bör lämna ifrån sig makten, låta demokratin ha sin gång och släppa politiska aktörer som fängslats.