Hoppa till huvudinnehåll

Wasaline åläggs trafikplikt och Sveriges krav på coronatest träder i kraft

wasalines huvudkontor vid i hamnen i vasa
Wasalines terminal i Vasa. wasalines huvudkontor vid i hamnen i vasa Bild: YLE / Jonas Mastosalo Wasaline,Covid-19-provtagning,ambulanser

Wasaline åläggs trafikplikt mellan Vasa och Umeå, men någon större ekonomisk nytta är inte att vänta. Samtidigt förbereder man sig för Sveriges krav på ett högst 48 timmar gammalt negativt coronatest.

Transport- och kommunikationsverket Traficom har fattat beslut om att införa en trafikplikt för fartygstrafiken mellan Vasa och Umeå i Sverige.

- Vi har ansett att det är nödvändigt att införa en trafikplikt för rutten mellan Vasa och Umeå. Rutten är mycket viktig med tanke på såväl industrin och försörjningsberedskapen som nödvändiga resor, säger överdirektör Jarkko Saarimäki i ett pressmeddelande.

I juni 2020 godkände riksdagen ett tilläggsanslag på 24,7 miljoner euro för att täcka kostnaderna för allmän trafikplikt för sjötrafiken.

Enligt förordningen kan Traficom besluta om en plikt att trafikera vissa rutter och betala ersättningar för trafiken. Nu har plikten på rutten Vasa–Umeå ålagts Wasaline.

"Marginellt vad vi kan få i stöd"

Wasalines vd Peter Ståhlberg säger att trafikplikten är en livlina om till exempel bränslepriserna stiger.

Ersättningar betalas inte för de fasta kostnaderna.

- Vi kommer förstås att ansöka, men nog blir det tufft att få något därifrån. Det är marginellt vad vi kan få i stöd, säger Ståhlberg.

En farhåga som dock finns är att frakten skulle drabbas av någon ny typ av restriktion.

- Då är det katastrof. Just nu har vi ju en ökande frakt.

Snabba ryck med krav på negativa coronatest

På natten till lördag införs krav på negativt coronatest för inresa till Sverige. Testet ska ha tagits högst 48 timmar före ankomsten.

Ett krav på ett högst 48 timmar gammalt test kan bli ett problem för österbottniska resenärer.

Men undantagen från regeln är många. Det heter att testet "som huvudregel" får vara högst 48 timmar gammalt.

Arbetspendlare krävs också på test

Arbetspendlare ska kunna visa upp test som är högst en vecka gamla. "Personer som återkommande passerar gränsen för att utföra arbete i Sverige eller en annan stat, inom en vecka före ankomsten", står det i förordningen.

Det finns undantag från test­kravet för bland annat personer under 18 år, personer som deltar i hälso- och sjukvårdstransporter och personal inom transport­sektorn.

- De som reser här nu är ju rätt långt sjukskötare och personer inom sjukvården. Men vissa av dem fortsätter ju till Norge. Och där är det ju lite problem när två gränser ska passeras, säger Ståhlberg.

Wasalines vd Peter Ståhlberg
Peter Ståhlberg, vd Wasaline. Wasalines vd Peter Ståhlberg Bild: Yle/Malin Hulkki Wasaline,peter ståhlberg

Sen är då frågan om sjukskötare anses vara arbetspendlare eller personer som deltar i hälso- och sjukvårdstransporter. Beroende på vilket så krävs endera ett test som är högst en vecka gammalt eller så behövs inget test.

Personer som bor i Sverige är också undantagna från regeln och således är det rimligen så att finländska studerande som bor i Sverige inte behöver uppvisa något test.

Så med andra ord är det rätt långt bara nöjesresande som behöver ett högst 48 timmar gammalt test?

- Egentligen är det bara nöjesresande, ja, konstaterar Ståhlberg.

Och de har ni ju inte många av nu, så knappast påverkas er verksamhet värst mycket?

- Nej. Mera byråkrati blir det ju.

Läs också