Hoppa till huvudinnehåll

Aftonbladet: Fis tävlingschef är villig att göra regelförändringar efter de omtalade incidenterna i världscupen

Joni Mäki och Aleksandr Bolsjunov åker ihop då andraplatsen ska avgöras i herrstafetten i Lahtis.
Joni Mäki och Aleksandr Bolsjunov åker ihop då andraplatsen ska avgöras i herrstafetten i Lahtis. Joni Mäki och Aleksandr Bolsjunov åker ihop då andraplatsen ska avgöras i herrstafetten i Lahtis. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Joni Mäki,Aleksandr Bolsjunov

Det har varit trångt om saligheten i världscupskidspåren. Först kolliderade Finlands Joni Mäki och Rysslands Aleksandr Bolsjunov då andraplatsen i Lahtis herrstafett skulle avgöras. Veckan därpå väckte sprintincidenten mellan Linn Svahn och Lotta Udnes Weng i Falun stor uppmärksamhet. Jag skulle vilja involvera de aktiva i de diskussionerna, säger förbundets tävlingschef Pierre Mignerey till Aftonbladet.

Först Joni Mäki mot Aleksander Bolsjunov i Lahtis. Sedan Linn Svahn mot Lotta Udnes Weng i Falun. Känslorna har gått heta i världscupen på sistone då det har kämpats om utrymme och utgångsläge på upploppen.

Regeltolkningarna har varit många, men det internationella skidförbundet Fis tävlingschef Pierre Mignerey säger att det inte är aktuellt att skriva om regelboken under den närmaste tiden.

– Vi kan inte ändra reglerna under säsongen, men vi kan diskutera efteråt hur de ska tolkas eller om de ska ändras. Jag skulle vilja involvera de aktiva i de diskussionerna, säger Mignerey till Aftonbladet.

Mignerey uppger att han tycker att beslutet om att fria Svahn i Falun var korrekt.

– Jag har fortsatt samma uppfattning att vi fattade rätt beslut. Jag har sett nya klipp, men när beslutet är fattat så finns det ingen anledning att se flera olika klipp.

– Men det är något vi kommer behöva diskutera i vår med de aktiva. Det är inte samma sak, men det påminner om vad som skedde i Lahtis och situationer som ofta inträffar när de är nära korridorerna, säger Mignerey.

De svenska sprintspecialisterna Oskar Svensson och Svahn har inget emot eventuella regelförändringar, men ser samtidigt problematiken.

– Kollar man på de situationerna får man vara hur hård som helst innan korridorerna börjar. Men jag tycker inte att det är rätt att man ska vara så hård precis före upploppet. Sen vet jag inte vad alternativet är, om man ska ha längre korridorer eller vad det kan vara, säger Svensson till Aftonbladet.

– Regler är till för vår skull och för sportens skull så det är väl vettigt om de tycker att det behövs ses över, konstaterar Svahn.

Läs också