Hoppa till huvudinnehåll

Astra Zenecas coronavaccin fungerar också på äldre, uppger brittiska läkemedelsmyndigheten

En hand håller i en spruta. I bakgrunden texten AstraZeneca.
Astra Zeneca säger att deras vaccin fungerar bra också på äldre. En hand håller i en spruta. I bakgrunden texten AstraZeneca. Bild: Rafael Henrique / AOP Astra Zeneca

Hittills har det gjorts få studier om hur bra Astra Zenecas vaccin fungerar på personer över 65 år. Men brittiska MHRA säger att resultaten är lovande.

Det brittiska läkemedelsverket MHRA har en del ära att försvara, i och med att myndigheten godkänt att det svensk-brittiska företaget Astra Zenecas vaccin används också för äldre personer.

Myndigheten har fått kritik för det, vilket kan ha varit befogat eftersom det inte fanns kunskap om hur äldre reagerar på vaccinet.

Flera andra länder, bland dem Finland, har valt att ha en övre åldersgräns för Astra Zenecas vaccin i väntan på mer utförlig information.

Men enligt Astra Zenecas studier, som MHRA har fått ta del av, är vaccinet ändå effektivt också på äldre och biverkningarna få.

Även äldre utvecklar immunförsvar

Munir Pirmohamed är ordförande för en expertpanel som ska bedöma risken och nyttan med coronavacciner.

Pirmohamed medger att brittiska myndigheter noterade att antalet personer över 65 år var litet i de studier som hade gjorts när vaccinet godkändes i Storbritannien.

– Det fanns ändå inget som tydde på att personer över 65 år inte skulle ha haft nytta av vaccinet, säger han.

Munir Pirmohamed.
Munir Pirmohamed säger att Astra Zenecas vaccin fungerar. Munir Pirmohamed. Bild: EPA/Andy Rain Munir Pirmohamed

Den senaste tiden har Astra Zeneca hunnit testa vaccinet också på äldre och det finns inget som tyder på att effekten skulle utebli i högre ålder.

Även äldre personer utvecklar ett immunförsvar mot coronaviruset säger Pirmohamed, och tillägger att det viktigaste ändå är att både Astra Zenecas och Pfizer Biontechs vaccin förebygger sjukdomar och dödsfall.

EU vill inte ta risker

När MHRA:s vd June Raine får svara på frågor om huruvida myndigheten har tagit en risk försvarar hon beslutet.

– Jag tror vår åsikt är mycket tydlig i fråga om den stränga vetenskap vi bedriver med tanke på det allmänna förtroendet, allmänhetens säkerhet och effekten av dessa viktiga vacciner, säger Raine.

June Raine.
June Raine försvarar MHRA:s beslut. June Raine. Bild: EPA/Andy Rain June Raine,Medicines and Healthcare products Regulatory Agency

EU har inte ännu godkänt att Astra Zenecas vaccin används för äldre.

Enligt EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill EU inte ta några risker innan det finns tillräckligt med data om vaccinet.

Källa: Reuters