Hoppa till huvudinnehåll

Förskolebarn tog sig till finalen i tävlingen om Borgås bästa Runebergstårta: "Det roligaste var att knäcka ägg och att krossa pepparkakor"

Elvin Skog, Albert Nyberg och Alina Paul.
Elvin Skog, Albert Nyberg och Alina Paul tycker att det har varit roligt att vara med i tävlingen. Elvin Skog, Albert Nyberg och Alina Paul. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,alina paul

Fyra förskolebarn från Lekskolan Regnbågen utmanade professionella bagare i tävlingen om den bästa Runebergstårtan. Barnen slog 21 stycken bidrag genom att ta sig till finalen.

I dag, på Runebergsdagen, blev det dags för final i tävlingen ”Borgås bästa Runebergstårta”. Finalen ordnades på en restaurang intill Gamla Stan i Borgå.

Allt som allt hade tävlingen 28 bidrag, i form av 28 olika Runebergstårtor, varav sju stycken tårtor blev valda till finalister.

Den som tog hem vinsten var Café Cabriole, på andra plats kom Valter Backström från WB service och på tredje plats restaurang Zum Beispiel.

En av de sju finalisterna var Lekskolan Regnbågen.

Tillsammans med Monica West, som är kock på förskolan, har barnen Alina Paul, Albert Nyberg, Elvin Skog och Milja Forsman själva bakat Runebergstårtorna för tävlingen.

Runebergstårtor på ett bord.
Barnens muffins har ett hjärta av hemlagad äppelmos på insidan. Runebergstårtor på ett bord. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,runebergstårta

Lekskolan Regnbågens Runebergstårtor är formade som muffins. Mjölet som har använts är från Borgå. Både äggen och sockret är ekologiska.

Några timmar innan tävlingen hämtar barnen sitt bidrag till restaurangen. Stämningen är förväntansfull.

Albert Nyberg säger att det känns spännande att vara i final. Han tycker att det har varit roligt att få vara med i tävlingen.

Vad har varit det roligaste?

– Att knäcka ägg och att krossa pepparkakor, säger Nyberg.

Barnens tårtor har pepparkakor i sig och ett hjärta av äppelmos inuti. Äppelmosen har de tillagat i höstas.

Nyberg säger att han tycker om att äta Runebergstårtor. När han får frågan om vad som han tycker är gott med dem, ger han ett enkelt svar.

– Att dom har sylt.

Hans favoritsylt är hallonsylt, som också pryder barnens tårtor.

Elvin Skog, Albert Nyberg och Alina Paul.
Barnen visar stolt upp sina Runebergstårtor. Med sig har de en docka med kockhatt som maskot. Elvin Skog, Albert Nyberg och Alina Paul. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,alina paul

Ingen överraskning att ta sig till finalen

Alina Paul berättar att äpplena, som äppelmosen tillagats av, är från Borgå.

– Att vara i final är spännande och roligt, säger Paul.

Hon tycker att det har varit roligt att baka Runebergstårtor och säger att hon inte är överraskad av att deras bidrag har tagit sig till finalen.

– När vi smakade på dem på mellanmålet (i förskolan) så tänkte jag att de kanske skulle vara näst bäst. Jag trodde nog att vi skulle komma till finalen.

Paul säger att hon tycker om Runebergstårtor i övrigt, men brukar inte äta av dem varje år.

Alina Paul kramar om en docka.
Alina Paul är inte förvånad över att deras bidrag tog sig till finalen. Alina Paul kramar om en docka. Bild: Milena Hackman / Yle Borgå,alina paul

Elvin Skog säger att det känns bra att ha tagit sig till tävlingens final.

Tror du att ni kommer att vinna ikväll?

– Kanske. Jag hoppas det.

Skog säger att han är spänd inför kvällen.

Lekskolan Regnbågen tävlade bland annat mot professionella bagare

Domarna i kvällens final är krögaren och kokboksförfattaren Teresa Välimäki, Michelin-krögaren Samuli Wirgentius samt Alexander Gullichsen, som har grundat ett flertal kvalitetsrestauranger.

Tävlingen har gått i två omgångar. Efter den första omgången föll 21 bidrag bort, så att de sju bästa gick vidare till kvällens final.

I tävlingen deltog privatpersoner, bagerier, restauranger, företag, caféer och i år även en förskola.

Bidragen som tog sig till finalen var Maria Kovanen, Lekskolan Regnbågen, Valter Backström från WB service, Cafe Cabriole, Bageri Henriksson, Zum Beispiel och Maaret Eklund.