Hoppa till huvudinnehåll

Johnson & Johnson söker om godkännande för sitt coronavaccin – behövs endast en dos vaccin för maximal effekt

En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Moderna.
I USA har två vaccin mot coronavirus hittills godkänts. En sjukskötare håller i ett coronavaccin av tillverkaren Moderna. Bild: Alamy / All Over Press coronavirus,Coronavaccin,Moderna,vaccin,vaccinering,coronavirusvaccin

I USA har läkemedelsjätten Johnson & Johnson nu ansökt om godkännande av läkemedelsmyndigheten för sitt coronavaccin. Av företagets vaccin behövs endast en dos för maximal effekt.

USA har hittills godkänt två coronavaccin, ett tillverkat av Moderna samt ett annat utvecklat av Pfizer och Biontech.

Enligt Johnson & Johnson har dess dotterbolag Janssen Biontech ansökt om godkännande för ett vaccin som man endast behöver en dos av, skriver nyhetsbyrån AFP.

Höga förväntningar har ställts på vaccinet, inte bara för att en dos räcker, utan också för att vaccinet kan förvaras i kylskåpstemperatur.

Det här underlättar logistiken avsevärt, om man jämför med Pfizer Biontechs vaccin som kräver en förvaringstemperatur på -70 grader celsius.

Kan leverera hundra miljoner doser

Det kan ta veckor innan vaccinet godkänns. Om det godkänns, kan läkemedelsbolaget leverera hundra miljoner vaccindoser till USA innan slutet av juni.

Enligt tidningen The New York Times väntas ett beslut den 26 februari.

I USA har nästan 28 miljoner människor nu fått minst en dos coronavaccin, enligt amerikanska myndigheter.

Knappt sju miljoner har fått båda doserna av vaccinet.

Mindre effekt på den sydafrikanska varianten

EU har hittills godkänt vaccin från tre olika tillverkare; Moderna, AstraZeneca samt Pfizer och Biontech.

Johnson & Johnson har förra veckan meddelat att deras vaccin har en skyddseffekt på ungefär 66 procent. När det gäller svårare varianter av covid-19, skyddar vaccinet till 85 procent.

Resultaten visar ändå samtidigt att skyddet på vaccinet var 72 procent mot virusvarianten som i huvudsak sprids i USA, medan preliminära studier visar att skyddet mot den muterade, mer smittsamma sydafrikanska varianten endast var 57 procent.

Läs också