Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Ryssland är "som en felparkerad bil täckt av böteslappar" – men EU får finna sig i att samarbeta ändå

En äldre gråhårig man stirrar stint. I förgrunden en bild på Rikhard Husu med orange grafik.
Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell är behandlingen av Navalnyj ett lågvattenmärke i relationen mellan EU och Ryssland. En äldre gråhårig man stirrar stint. I förgrunden en bild på Rikhard Husu med orange grafik. Bild: AFP/Lehtikuva Josep Borrell Fontelles,Europeiska unionen,Ryssland,rikhard husu

EU fördömer människorättsläget i Ryssland men hoppas på samarbete för att lösa globala kriser, skriver Svenska Yles Brysselkorrespondent Rikhard Husu.

Presskonferensen med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och EU:s utrikeschef Josep Borrell bjöd inte på stora överraskningar.

Där Lavrov försvarade det ryska rättsväsendets rätt att fatta sina egna beslut så framhärdade Borrell EU:s ståndpunkt om att oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj måste friges och att mordförsöket på honom måste utredas på ett transparent sätt.

Borrell har kallar behandlingen av Navalnyj för ett lågvattenmärke i relationen mellan EU och Ryssland.

Inför samtalen med Lavrov träffade Borrell representanter för det ryska medborgarsamhället. Han betonade att det ryska medborgarsamhället är livskraftigt trots ett minskande svängrum och att man har EU:s stöd.

Vid den gemensamma presskonferensen påpekade Borrell att frågor som har med rättsstatens principer, civilsamhället och de politiska friheterna att göra är centrala för EU:s och Rysslands gemensamma framtid.

Samtidigt är det lite som talar för att Navalnyj släpps fri eller att medborgarna i Ryssland får större politiska friheter.

Ryssland som "en felparkerad bil"

Ur EU:s synvinkel handlar det om att definiera hur man tänker sig att växelverkan med Ryssland ska fungera om det inrikespolitiska läget i landet inte ändrar.

Ytterligare sanktioner vore ett sätt för EU att markera det förkastliga i domen mot Navalnyj och den hårdhänta behandlingen av demonstranter.

Samtidigt är det uppenbart att de sanktioner som EU införde mot sex ryska tjänstemän i oktober inte inverkat på hanteringen av fallet Navalnyj.

Forskaren Henri Vanhanen jämför Ryssland med en bil som står felparkerad trots otaliga böter: om de böter - eller sanktioner - som EU utfärdar inte har effekt måste unionen börja se på sin Rysslandspolitik med nya ögon, anser Vanhanen.

I väntan på en vändning mot det bättre i Ryssland får EU finna sig i att samarbeta med landet där det går.

Kärnavtal, vacciner och klimatet

Kärnavtalet med Iran är ett område där såväl Rysslands som USA:s medverkan behövs, sade Borrell. Insatserna mot coronapandemin ser inte heller till hur de medborgerliga friheterna förverkligas i landet.

Borrell verkade tala från hjärtat då han gratulerade Ryssland till det vaccin man lyckats ta fram och uttryckte en önskan om att det ryska Sputnik-vaccinet ska beviljas försäljningstillstånd av läkemedelsmyndigheten EMA.

Kampen mot klimatförändringen är ett område som också ligger högt på EU:s agenda där man också hoppas på samarbete med Ryssland.

Samtidigt räcker inte handräckningar inom enskilda politikområden för att förbättra relationen mellan EU och Ryssland.

Hanteringen av fallet Navalnyj har tagit död på alla förhoppningar om att tina upp EU:s relation till Ryssland som varit kylig allt sedan annekteringen av Krimhalvön år 2014.

Europaparlamentet debatterar EU:s relation till Ryssland på tisdag. Då får Borrell också räkna med kritiska frågor om huruvida besöket till Ryssland var befogat under rådande omständigheter.

EU-ländernas utrikesministrar utvärderar i sin tur besöket vid ett möte den 22 februari. Då har medlemsländerna bland annat möjlighet att ta upp frågan om behovet av nya sanktioner mot Ryssland.

Vid dagens presskonferens var Josep Borrell tydlig med att det inte framförts några konkreta förslag på ytterligare restriktioner.