Hoppa till huvudinnehåll

Kronoby och Vörå tror starkt på landsbygdens ökade potential: "Coronaepidemin har fått folk att tänka till"

Terjärv centrum
Terjärv centrum. Terjärv centrum Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby,Terjärv

Coronaepidemin kan få fler att bosätta sig på landsbygden i och med ökat distansarbetande, sa experter redan förra våren. Både Vörå och Kronoby satsar nu på marknadsföringskampanjer för att locka nya invånare, och tror starkt på landsbygdens ökade potential.

I Kronoby ser man inte ännu några positiva effekter på befolkningsutvecklingen med anledning av coronaepidemin, men kommunen har gjort åtgärder för att kunna dra nytta av coronaläget vad gäller befolkningstillväxt, säger tf kommundirektör Ulf Stenman.

Larsmos styrelseordförande Ulf Stenman.
Ulf Stenman, kommundirektör i Kronoby. Larsmos styrelseordförande Ulf Stenman. Bild: Yle/Joni Kyheröinen Ulf Stenman,larsmo

Under hösten gjorde kommunen en nationell marknadsföringskampanj, "Det är inne att vara ute" där man speciellt riktade in sig på Helsingforsområdet. Kampanjen syntes på en videotavla i Helsingfors och på sociala medier.

- Där ville vi på ett positivt och inbjudande sätt visa vilka möjligheter vi har på landsbygden att erbjuda bra service och infrastruktur för att också jobba på distans eller ha sitt företag här, säger Ulf Stenman.

Negativ befolkningsutveckling i flera år

Det var coronaläget som inspirerade Kronoby till kampanjen, och den har varit lyckad, säger han.

- Den har tagits emot väl, även om jag inte direkt kan säga att vi sålt tomter på grund av kampanjen. Vi har sålt fler tomter än tidigare men jag kan inte säga att det är på grund av kampanjen.

På längre sikt hoppas kommunen i alla fall att charmoffensiven ska ge resultat, och det blir säkert någon form av fortsättning på kampanjen, säger Stenman.

Skylt med Kronoby och Österbotten
Skylt med Kronoby och Österbotten vägar,Österbotten,Kronoby,Skylt,landskap

Kronoby har under flera år haft en negativ befolkningsutveckling. Ifjol var saldot omkring - 30 invånare.

- Det föds för få barn och det flyttas. Den regionala rörligheten är stor i vår region så där ska vi också konkurrera, men hela regionen behöver fler händer. För det finns jobb.

Viktigast är en god service

Stenman säger att det både gäller att hålla kvar de befintliga kommuninvånarna och att attrahera nya invånare.

För att få nya invånare att flytta till Kronoby är det viktigaste lockbetet en god service - vilket kommunen har, säger Stenman.

- Som nyinflyttad är det första man frågar: "Var går mina barn i skola och var finns det småbarnspedagogik". En utvecklad infrastruktur överhuvudtaget är viktig. Det gäller fiber och det gäller trafik: flyg, tåg, bil. Man måste också ha en smart tomtpolitik, för många som flyttar ut till landsbygden ska ha en egen tomt.

- Dessutom ska det finnas en bra buffert när det gäller kommunala hyreslägenheter, så att man kan komma hit snabbt - och sen småningom skaffa något eget.

Kronoby centrum.
Kronoby centrum. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist Kronoby

Ulf Stenman är övertygad om att trenden med distansjobb fortsätter också efter att coronaläget lugnat sig. Det är fullt möjligt att bo i Kronoby och jobba för något större företag ute i Europa, säger han.

- Våra kommuner i den här regionen har goda möjligheter tack vare en väl utbyggd infrastruktur och goda förbindelser. Vi måste bara lyfta fram de här goda fördelarna vi har, som man kanske inte har i de stora städerna - naturen nära, möjligheter till frititdsaktiviteter och tryggheten. Tryggheten tror jag är en viktig faktor som många frågar efter i framtiden.

Vörå satsade på tomtrea ifjol

I Vörå hade man ifjol en kampanj med tomtrea där kommunen bjöd ut drygt 100 tomter till halva priset. Kommunstyrelsens ordförande Rainer Bystedt, SFP, är nöjd med kampanjen.

- Det gick ungefär som vi i kommunledningen hade tippat. Vi har 7-8 reserverade tomter. Den sista reserveringen kom dagen före årsskiftet. Egentligen borde vi ha fortsatt kampanjen åtminstone ett halvt år till men det var sagt att vi skulle avsluta kampanjen vid årsskiftet så då avbröt vi den.

Enligt Bystedt har tomterna reserverats både av personer med kopplingar till Vörå och helt utomstående personer.

Rainer Bystedt, kommunstyrelseordförande i Vörå
Rainer Bystedt, kommunstyrelseordförande i Vörå Bild: Yle/Anna Ruda Vörå,Rainer Bystedt

Han säger att det var den negativa befolkningsutvecklingen i Vörå, inte coronaläget, som inspirerade kommunen till tomtkampanjen ifjol.

- Men coronaläget gav kanske skjutsen åt projektet, och jag tror att vi också framöver kommer att ha en stor skjuts av coronaepidemin.

"Trenden håller på att svänga"

Bystedt säger att trenden håller på att svänga och att fler har börjat söka sig ut till landsbygden.

- Vi har infrastrukturen i bra skick, vi har möjlighet att jobba hemifrån. Jag tror inte att vi ska tacka coronaepidemin för någonting men jag tror att den kanske stämmer till eftertanke. Att bo tätt har sina nackdelar i en epidemi och jag tror att folk har tänkt till lite.

Bystedt säger att det också finns ett stort tryck på att få göra om fritidsbostäder till stadigvarande bostäder.

- Det är också en trend i coronapandemins spår, har vi märkt. Våra fritidsbostäder var väldigt väl bosatta i våras. Väldigt tidigt var folk ute och bodde i sina sommarstugor. Här har landsbygdskommuner med många fritidsboende en nisch. Vi skulle eventuellt få stadigvarande boende i vår kommun om det bara fyller de byggtekniska normerna.

Bystedt säger att det är möjligt att det blir en fortsättning på tomtkampanjen, men i vilken form kan han inte ännu säga.

Han tror att det nu gäller för landsbygskommunerna att satsa på kampanjer för att marknadsföra sin kommun.

Rejpelt-skylten i Rejpelt by, Vörå.
Rejpelt-skylten i Rejpelt by, Vörå. Bild: Yle/Mari Latva-Karjamaa Vörå,skylt,rejpelt

Ifjol satsade Vörå kommun också på en charmoffensiv på sociala medier, där Vöråbor berättade om vardagen i Vörå. Också den kampanjen kommer att fortsätta, berättar Bystedt.

- Det kommer att satsas ännu mer på det här. Tanken är att vi ska inspirera folk att upptäcka Vörå.