Hoppa till huvudinnehåll

Mediepersonligheten Jethro Rostedt ställer upp i Åbos borgmästarval – nu börjar alla borgmästarkandidater vara klara

Jethro Rostedt på Kultainen Venla-galans röda matta.
Jethro Rostedt ställer upp som borgmästarkandidat för Rörelse Nu (Liike Nyt). Arkivbild. Jethro Rostedt på Kultainen Venla-galans röda matta. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Jethro Rostedt

På fredagen bekräftade mediepersonligheten och företagaren Jethro Rostedt för Yle Uutiset att han ställer upp i borgmästarvalet i Åbo. Rostedt är den åttonde kandidaten som ställer upp i valet.

Mandatperioden 2017–2021 har varit Jethro Rostedts första mandatperiod som ledamot i Åbo stadsfullmäktige. Han representerade tidigare Samlingspartiet, men bytte förra året till partiet Rörelse Nu (Liike Nyt).

Nu har sammanlagt åtta kandidater ställt upp i borgmästarvalet. De som tidigare ställt upp är Samlingspartiets Minna Arve som är Åbos nuvarande stadsdirektör, Vänsterförbundets Sasu Haapanen, Svenska folkpartiets Terhi Vörlund-Wallenius, Centerns Jarmo Laivoranta, De grönas Elina Rantanen, Sannfinländarnas Mikael Miikkola och Socialdemokraternas Aki Lindén.

Åbo stad bestämde att övergå till borgmästarmodellen år 2019. Åbos första borgmästare utses av Åbo stadsfullmäktige efter vårens kommunalval.

Turun pormestariehdokkaat 2021. Jarmo Laivoranta (kesk.), Minna Arve (kok.), Aki Lindén (sd.), Mikael Miikkola (ps.), Elina Rantanen (vihr.), Terhi Vörlund-Wallenius (r.) ja Sasu Haapanen (vas.).
De kandidater som tidigare ställt upp i Åbos borgmästarval är: Jarmo Laivoranta (C), Minna Arve (Saml), Aki Lindén (SDP), Mikael Miikkola (Sannf), Elina Rantanen (Gröna), Terhi Vörlund-Wallenius (SFP) och Sasu Haapanen (VF). Turun pormestariehdokkaat 2021. Jarmo Laivoranta (kesk.), Minna Arve (kok.), Aki Lindén (sd.), Mikael Miikkola (ps.), Elina Rantanen (vihr.), Terhi Vörlund-Wallenius (r.) ja Sasu Haapanen (vas.). Bild: Puolueet / Yle Åbo,borgmästare,borgmästarval

Borgmästarkandidaten för det parti som fått flest röster i kommunalvalet kommer att inleda förhandlingarna om borgmästarprogrammet, och stadsfullmäktige bekräftar sedan till sist nomineringarna och programmet.

Förutom en borgmästare väljs också tre biträdande borgmästare.

I början av juni tar borgmästaren över stadsdirektörens och stadsstyrelsens ordförandes uppgifter.

Läs också