Hoppa till huvudinnehåll

Superstjärnan mot legendaren, politiska ställningstaganden och historiskt jämställt på sidolinjen – Yle Sporten synar årets Super Bowl i sömmarna

Patrick Mahomes och Tom Brady.
Patrick Mahomes och Tom Brady. Patrick Mahomes och Tom Brady. Bild: All Over Press Tom Brady

Alla tiders bästa quarterback mot ligans just nu bästa spelare. Legendaren mot arvtagaren. Tom Brady och Patrick Mahomes har alla blickar på sig inför årets Super Bowl, men som vanligt finns det också mycket annat att snacka om.

Natten till måndag finsk tid är det dags igen. NFL-säsongen avrundas med världens största enskilda idrottsevenemang Super Bowl, som i år spelas i Tampa Bay.

Det innebär att Tampa Bay Buccaneers blir det första laget i ligans historia som får spela matchen på hemmaplan. Värdarenan utses flera år på förhand och i år lyckades Tampa Bay – med sin nya quarterback Tom Brady – ta sig dit.

Motståndet går sannerligen inte av för hackor. Det är nämligen de regerande mästarna Kansas City Chiefs som står mellan Tom Brady och en sjunde Super Bowl-titel.

– Jag skulle vilja lyfta fram det att NFL har fått en jackpott här. Det är inte kontroversiellt att säga, säger Yle Sportens Chriso Vuojärvi.

– Man har legendariske – 43 år gamle – kanske alla tiders bästa quarterback Tom Brady i en ny klubb som möter de regerande mästarna Kansas City Chiefs med sin ledstjärna, affischnamnet och arvtagaren Patrick Mahomes, fortsätter han.

Kansas City favoriter

Kansas City Chiefs gick från klarhet till klarhet under grundserien. Av totalt sexton matcher resulterade endast två i förluster – varav den sista kom i grundseriens sista omgång då Chiefs redan hade säkrat grundseriesegern.

Tampa Bay Buccaneers spelade däremot svajigt under inledningen av säsongen, kanske just på grund av att Tom Brady fortfarande försökte anpassa sig till en helt ny spelbok? Laget har ändå hittat formen nu då det gäller som mest.

Men vem är det som ska anses vara förhandsfavoriter?

– Det är nog Kansas City. Av de 26 senaste matcherna Patrick Mahomes har startat i NFL har han vunnit 25. Det är alldeles otroliga siffror, säger Yle Sportens Christoffer Herberts.

– I fjol gjorde de dessutom inte någon bra Super Bowl. Chiefs var dåligt i tre av fyra quarters, och vann i alla fall, fortsätter han och påpekar att Chiefs faktiskt vann över Tampa Bay – på bortaplan – då de möttes tidigare under säsongen.

– Jag kan bara hålla med, men de är inte klara favoriter. Experterna och vadslagningsbyråerna, som minsann forskar i det här, anser att det kommer att sluta med tre poängs marginal, kompar Vuojärvi.

Talar något för Tampa Bay?

Hur starka Kansas City Chiefs än verkar vara har de ändå förlorat i år, påpekar Yle Sportens Mattias Simonsen – och lyfter fram nycklarna som Tampa Bay kan ta vara på.

– Det vansinniga är ju att man antagligen måste göra närmare 40 poäng för att slå Chiefs den här säsongen. Det var det som krävdes för att göra det i grundserien och de gjorde 38 poäng mot Buffalo Bills i konferensfinalen också, säger Simonsen och fortsätter:

– För att få svaret måste man nästan titta på deras första, och egentligen enda riktiga förlust den här säsongen, som kom på hemmaplan mot Las Vegas Raiders. Om man tar en närmare titt på den så finns det element som Tampa Bay kan utnyttja.

Enligt Simonsen tvingades Chiefs då försvara mot springspelet på ett så aggressivt sätt att det öppnade upp för passningsspel längre upp i fältet.

– Det var något som Raiders då utnyttjade, och det är något som också Tampa Bay tog vara på i konferensfinalen mot Green Bay. Och Tampa Bays receivers är i en helt annan klass än vad Raiders är. All heder åt Travis Kelce och Tyreek Hill, men ”Bucs” receivers är kanske ändå bäst i ligan.

Dessutom får Kansas City klara sig utan så gott som hela den normalt startande anfallslinjen i matchen. Framför allt Eric Fisher och Mitchell Schwartz kommer att vara saknade.

– Det öppnar för att Buccaneers försvarslinje kan skapa press på Mahomes. De utnyttjade en skadad Green Bay-linje för att sätta press på Aaron Rodgers i konferensfinalen och kan mycket väl sätta käppar i hjulen för Mahomes i Super Bowl, säger Simonsen.

Halvtidsshow och politik

I år är det popartisten The Weeknd som står för underhållningen under halvtidspausen.

Half time-showen är något som man som mycket annat kan spela pengar på – och i år verkar vadslagningsbyråerna tro på att artisten kommer att nämna antingen Joe Biden eller Donald Trump under sitt uppträdande.

Det är något som är väldigt talande för en säsong som präglats av såväl coronaviruspandemi som enorma politiska rörelser som Black lives matter.

Så hur stor är chansen för att det kommer att finnas politiska undertoner i årets Super Bowl?

Amanda Gorman står i talarstolen under presidentinstallationen och läser upp sin dikt. Hon håller upp fingrarna för att märka ut citationstecken.
Amanda Gorman. Amanda Gorman står i talarstolen under presidentinstallationen och läser upp sin dikt. Hon håller upp fingrarna för att märka ut citationstecken. presidentinstallationen,diktare,Amanda Gorman

– Man behöver bara ta en titt på programmet för att svara på frågan. Poeten Amanda Gorman, som gjorde stor succé under Joe Bidens installationstal, kommer att vara med som en del av förhandsshowen och läsa en dikt – och det är ju ett politiskt ställningstagande som heter duga, säger Herberts.

– Jag vågar påstå att NFL försöker balansera på en väldigt skör linje. Det här är ändå den största av lägereldar som finns i amerikanskt samhälle numera. Det här med Black lives matter och den amerikanska polariseringen går inte hem i alla stugor, inflikar Vuojärvi och fortsätter:

– Och där har NFL haft problem med att blidka spelarna, som i klar majoritet är svarta, och samtidigt tv-publiken som för några timmar vill slippa allt det där som är jobbigt och problematiskt i vardagen.

Varför får inte svarta tränare chansen?

Helt som panelisterna lyfter upp är den klara majoriteten av spelare i NFL svarta. Ändå tillhör bara ungefär tio procent av alla tränare etniska minoriteter.

– Just de svarta tränarna är något som man har diskuterat väldigt öppet om inför den här finalen, inte minst eftersom tre av fyra assisterande tränare – anfalls- och försvarskoordinatorer – är svarta. Det har lyft upp frågan om varför just de här inte får chansen som huvudtränare? säger Herberts.

– Det finns en institutionell rasism i USA – och det ser man ju om man tittar på tränarna i NFL. Det finns regler som tvingar klubbarna att intervjua kandidater som tillhör minoriteter då de anställer nya tränare, men fortfarande är det svårt för dem att slå igenom, kompar Vuojärvi och tillägger:

– Jag förstår de här svarta spelarna som protesterar mot det.

Black lives matter-dekal på en amerikansk fotbollshjälm.
Den här säsongen har ställningstaganden mot rasism varit tillåtna i viss mån. Black lives matter-dekal på en amerikansk fotbollshjälm. Bild: Jason Pohuski/CSM/Shutterstock/All Over Press Black Lives Matter

Efter sommarens BLM-protester tvingade de svarta spelarna NFL att ta ställning i frågan. Och den här gången reagerade faktiskt NFL. Den här säsongen har spelarna till exempel fått bära namn på personer som blivit dödade av poliser på sina hjälmar.

Buccaneers chefstränare Bruce Arians fick också ta ställning till varför just hans lag är så progressivt att de anställer två svarta koordinatorer medan resten av ligan inte gör det.

– För dem är det självklart att de väljer den bästa kandidaten oberoende av hudfärg eller kön. Och att han bara kan hoppas att resten av ligan tänker likadant. Och det får man ju hoppas, säger Simonsen.

– Sen när vi talar om jämställdhet och minoriteter i sammanhanget så är ett namn som kommer att nämnas rätt ofta under årets Super Bowl Sarah Thomas – den första kvinnliga domaren som får döma en Super Bowl, konstaterar Herberts.

Panelisterna tippar, så slutar Super Bowl LV:

Herberts: Jag kör enligt vadslagningsbyråerna och sätter +3 på Chiefs. Jag tror dessutom att de har kontroll över matchen från början till slut. Men tajt blir det. Ska vi säga 30–27?

Vuojärvi: Chiefs vinner med sju poäng.

Simonsen: Jag säger Tampa Bay. Tom Brady visar att gammal är äldst, kastar tre touchdowns varav en till Rob Gronkowski och sen är det inte längre något snack om vem som är alla tiders bästa quarterback.

Läs också