Hoppa till huvudinnehåll

12 procent av positiva coronaprover i Finland innehöll varianter av viruset

Manlig flygpassagerare i vit skjorta och ljusblått munskydd ombord på ett passagerarplan.
Kontroll av flyg- och andra resenärer som anländer till Finland kan inte stoppa virusvarianter, eftersom de ser ut att redan nu spridas i Finland. Manlig flygpassagerare i vit skjorta och ljusblått munskydd ombord på ett passagerarplan. Bild: Silja Viitala / Yle september,2020,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,ekonomi,Recession,flygning,resande,Resande och pendling,turism,Finland,Finnair,flygplan,resenärer,kabiner,ansiktsmasker,andningsskydd

Vårdföretaget Mehiläinen har på en vecka analyserat sammanlagt 67 positiva coronaprover och åtta av dem, det vill säga cirka 12 procent, visade sig bestå av den brittiska varianten av coronaviruset. Dessutom fanns det andra förändringar i ytterligare åtta prover.

Asko Järvinen, överläkare i infektionssjukdomar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt anser att samplet i det här fallet är litet men att resultatet tyder på att man med hjälp av gränskontroller inte på ett heltäckande sätt kan spåra de coronafall som i Finland orsakas av varianter av viruset.

En del av de coronafall som orsakats av varianter av viruset har överförts inom Finlands gränser.

Chefen för Mehiläinens laboratoriesektor Kristina Hotakainen säger att det finns anledning att anta att de nya varianterna av viruset kan överföras i Finland även i situationer där man inte väntat sig att man skulle kunna bli smittad.

Proverna var slumpmässigt tagna och var från olika håll i Finland. De analyserades i månadsskiftet januari–februari.

Mehiläinen samarbetar kring projektet med Vita Laboratoriot och med Institutet för bioteknik vid Helsingfors universitet.

Asko Järvinen anser att det är positivt att Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har tagit i bruk snabba PCR-analyser med vilka man kan identifiera den brittiska, den sydafrikanska och den brasilianska varianten av viruset.

Källor: STT, Mehiläinen

Läs också