Hoppa till huvudinnehåll

Från klen kille till världselit inom muskelsport – Andreas Hamberg började tävla i Men's Physique av en slump

Andreas Hamberg sitter avklädd på en pall.
Andreas Hamberg Andreas Hamberg sitter avklädd på en pall. Bild: YLE/Barbro Ahlstedt kroppen

Andreas Hamberg hör till världseliten inom grenen Men's Physique, en gren som enklast kan förklaras som en form av bodybuilding. Och det här trots att den 38-årige före detta malaxbon själv säger att han tidigare var en riktigt spinkig kille.

Intresset för bodybuilding började av en slump. Andreas tränade crossfit men drabbades av en axelskada som lade band på tränandet.

En vän som tävlade i bikinifitness föreslog att Andreas skulle testa grenen Men's Physique.

Andreas var först skeptisk till grenen, som började bli allmänt accepterad som en riktig idrottsgren först för fyra-fem år sedan.

– Finländare har inte den bästa fysiken för grenen och om man som finländare vill klara sig måste man jobba dubbelt så hårt, menar Andreas som själv beskriver sin kropp som en i grunden ganska typisk, finsk raklång kropp.

Svårt nå toppen utan dopning

Idealet som eftersträvas är en V-form med breda axlar och smal midja. Dessutom är det svårt, om inte omöjligt, att nå den absoluta toppen ifall man tävlar med naturliga medel.

– I Finland har man en mycket sträng testning gällande dopning, men det finns förbund ute i världen som inte alls testar. Det känns ibland lite hopplöst att ställa sig på scenen med bjässar som väger tiotals kilo mera, kilon som de med säkerhet inte skaffat på naturlig väg, säger Andreas.

Andreas har ändå klarat sig sensationellt bra. När den här intervjun görs har han fått första pris på nationell nivå i Men's Physique i klassen +182 i Finland, och bara några veckor senare kommer han ända upp till plats sex på en internationell nivå.

Det är en ganska lång väg för en klen kille från Malax.

Andreas minns att han kände sig väldigt spinkig under högstadietiden. Han började träna först som adertonåring för att få muskler.

– Det skulle vara roligt att höra vad de som kände mig i gymnasiet skulle säga om de fick veta att jag nu är mästare i en nationell bodybuildingtävling. Jag tror inte att det är många som skulle ha trott det.

– Jag kommer ihåg att jag stod framför spegeln och tänkte att nu måste jag faktiskt börja göra något, jag är så lång och spinkig att det snart börjar se löjligt ut.

Andreas Hamberg avklädd bakifrån.
Andreas Hamberg Andreas Hamberg avklädd bakifrån. Bild: YLE/Barbro Ahlstedt kroppen

Många känner missnöje med kroppen

Andreas säger att bodybuildare ofta känner mycket osäkerhet angående sina kroppar

– Det sägs att den som börjar med det här för evigt kommer att vara missnöjd med sin kropp. Man lär sig att bli väldigt kritisk kring minsta detalj och allt kan alltid förbättras.

Andreas tror att många haft komplex för sina kroppar tidigare, kanske just att de känt sig spinkiga när de var yngre och sedan börjat träna för att få revansch. Han medger att han själv känner igen sig till en del i den beskrivningen trots att han aldrig har blivit retad.

Dieten jobbigast

Dieten är det Andreas gillar minst när det kommer till valet av sport.

– Det kan vara väldigt tråkigt när kompisar frågar om jag vill komma med på en öl och jag vet att om jag gör det så måste jag sitta där med ett glas vatten. Men sen off season är de ju en annan sak.

Under off season kan man välja mellan “dirty bulk” eller “lean bulking”. Det vill säga att man antingen ökar muskelmassan genom att träna hårt och äta allt, eller att man tränar hårt och endast äter lite mera än man förbränner. För Andreas är det lean bulking som gäller eftersom det blir mycket enklare att gå ned i vikt innan en tävling.

Andreas säger att det ändå bara är de sista veckorna innan tävlingen som är riktigt utmanande.

Andreas Hamberg håller med om att grenen kan trigga ätstörningar om man, som han säger, har anlag för det.

– Jag tror att det också har med genetiken att göra. Och framför allt om du haft en ätstörning som yngre så kan den nog komma tillbaka.

Andreas har själv inte haft problem med maten eller att han skulle börja hetsäta, men han är bekymrad över de hårda utseendeidealen som numera också drabbar män, i samma eller nästan samma utsträckning som kvinnor.

– Att Barbie är ett omöjligt ideal vet alla, men hur många pratar om att He-Man har en kropp som är minst lika orealistisk att nå?

Fötterna på jorden

Andreas jobbar också som modell, ett yrke som passar väl för en man med hans utseende. Också det yrket har kommit till honom mera av en slump.

Andreas säger att han förhåller sig ödmjukt till sina framgångar.

– Jag tror att man skapar en stor del av sin personlighet i en väldigt ung ålder och det faktum att jag kommer från en så liten ort och dessutom så att säga blommade ut först som adertonåring, gör att jag har fötterna på jorden.

Här kan du lyssna på Andreas Hamberg i serien Kroppen och livet.