Hoppa till huvudinnehåll

På tv i dag: Kvalettan Joni Mäki misslyckades i kvartsfinalen, Suhonen och Joensuu till semifinal

Norge ställer upp med något som kunde klassas som nationens C-landslag, de ryska stjärnorna med Aleksandr Bolsjunov i spetsen saknas – det är bäddat för överraskande namn i täten då världscupen i längdskidåkning fortsätter med fristilssprint i Ulricehamn.

Kl. 13.45 Finalpasset i sprint, fristil

Kommentator: Chriso Vuojärvi
Finland, damer: Anni Alakoski, Jasmi Joensuu

Anne Kyllönen och Katri Lylynperä åkte ut i kvalet.

Jasmi Joensuu tog karriärens bästa världscupplacering i söndags då hon var tia i den klassiska sprinten i Falun. Den 24-åriga Joensuu har varit en positiv överraskning i vinter och hon kan mycket väl vara Finlands största trumfkort också i Ulricehamn.

I kvalet var Joensuu bästa finländska på en 20:e plats. Anni Alakoski (29:a) var den andra blåvita åkaren som tog sig till kvartsfinal.

De svenska damerna med sprintdrottningen Linn Svahn i spetsen är de stora förhandsfavoriterna. De utmanas främst av slovenskan Anamarija Lampic och Schweiz sprintstjärna Nadine Fähndrich.

Finland, herrar: Juuso Haarala, Joni Mäki, Verneri Suhonen, Lauri Vuorinen.

De finländska blickarna riktas mot Joni Mäki som glimrat till då och då i vinter. Mäki var tvåa i kvalet i Falun i söndags men kvartsfinalinsatsen var både degig och valpig.

Om han har lärt sig sin läxa kan han mycket väl ta sin bästa individuella världscupplacering i karriären. Mäki har tre gånger varit tia i en sprint genom åren.

Och se här: i dagens kval var Mäki snabbast av alla. Tvåan, norska Thomas Helland Larsen var drygt sju tiondelar långsammare. Resten av den blåvita kvartetten tog sig också till kvartsfinal.

Federico Pellegrino har varit säsongens sprintkung då Johannes Hösflot Kläbo tävlat sparsamt. Italienaren har vunnit tre sprinttävlingar i vinter.

Frankrike Lucas Chanavat och Richard Jouve samt värdnationens Oskar Svensson hör också till vinnarkandidaterna. Liksom de enda ryssarna i fältet: Sergej Ustiugov och Gleb Retivykh.

Läs också