Hoppa till huvudinnehåll

"Pickatanten" Yrsa Kjerulf har vaccinerat tusentals barn

En svartklädd kvinna sitter i ett vardagsrum
Färre vaccin och bättre nålar har gjort pickandet lättare, anser Yrsa Kjerulf. En svartklädd kvinna sitter i ett vardagsrum Bild: Yle/Pia Lagus kvinna,yrsa kjerulf

Alla minns vi väl "pickatanten" från tiden i skolan. Yrsa Kjerulf arbetade i 30 år som skolhälsovårdare i Korsholm och hann under den tiden vaccinera tusentals barn.

- Jag jobbade över 30 år och hade hand om närmare 1000 elever... så vi pickade nog så nålarna glödde, säger Yrsa.

Det var ett roligt och givande arbete. Allt gick bra bara man tog det lugnt med barnen.

- Många är rädda för sprutan och man måste ta det lite mjukt och prata lugnt. Så var det klart och den pickade sa "Va?!".

Ibland blev ändå någon lite ledsen på henne. Sånt får man ta.

- Då får man kramas lite, så går det över.

Alla blev vaccinerade

Numera är vacciner ett hett diskussionsämne. Folk är för eller emot dem. Nån sådan konflikt fanns inte förr i tiden.

- Alla blev pickade och det skulle finnas orsak "till pappers" för att de inte skulle bli det. Det skrevs också i journalen "icke vaccinerad".

Numera har flera vaccinationer kombinerats till ett enda ämne, så sticken har blivit färre. Det är bra för alla säger Yrsa, inte minst för små barn.

Utrustning och teknik

Men hur utförs en vaccinering för att den inte ska göra ont? Ja en viktig sak är tillgång på bra nålar - något som finns numera, säger Yrsa.

- Då jag var riktigt ny på jobbet hade vi inte alltid engångsnålar, inte ens på sjukhuset. Då steriliserades de och användes på nytt.

HPV-rokotetta pistetään nuoren pojan käsivarteen.
Med moderna nålar känns det knappt att man blir "pickad". HPV-rokotetta pistetään nuoren pojan käsivarteen. Bild: Jarkko Heikkinen / YLE HPV-vaccin,skolhälsovård,ungdomar,cancer

Småningom kom engångsnålarna. Det är också skillnad på om det ska pickas i en muskel eller "subkutant", alltså under huden.

Alla vacciner gavs inte med spruta. Många minns säkert sockerbiten de fick: det var en kompletterande dos poliovaccin.

Livsräddande

Yrsa har förstås också själv blivit pickad, exempelvis har hon nyligen tagit vaccinet mot säsonginfluensan. Hur känns det?

- Nå om jag ska vara ärlig så har också jag varit rädd. Men den här influensasprutan jag nu fick så kändes inte alls - de har så tunna och fina nålar.

Nu är det aktuellt med Covid19 och många som inte har fått en spruta på många år ska få vaccin mot viruset. Har "pickatanten" några råd för nervösa att tänka på?

- Nå de ska tänka på att det kan vara livsräddande. Och har de dåliga erfarenheter från barndomen så ska de glömma dem - allt går så mycket enklare nu.