Hoppa till huvudinnehåll

Ruusuvuori möter formsvag träningskompis i sin debut i Australian Open: "Ska spela lika aggressivt som alltid"

Emil Ruusuvuori med racketen i hand iklädd blå t-skjorta.
Finlands stortalang Emi Ruusuvuori gör en intressant start i Australian Open. Emil Ruusuvuori med racketen i hand iklädd blå t-skjorta. Bild: imago images/Paul Zimmer/ All Over Press Emil Ruusuvuori

Finlands tennisetta Emil Ruusuvuori tillbringade sin karantänstid i Australien tillsammans med rutinerade fransmannen Gaël Monfils. Sedan lottades träningskompisarna mot varandra när den 21-åriga finländaren gör karriärens tredje grand slam-start.

Natten till måndag finländsk tid är det dags för grand slam-tennis igen. I skuggan av coronapandemin ska turneringen i Melbourne genomföras, och Emil Ruusuvuori spelar direkt i starten av Australian Open när han klockan 2 på natten möter Gaël Monfils från Frankrike, seedad elva i turneringen.

Ruusuvuori och den 13 år äldre fransmannen har aldrig mötts tidigare, men tränade tillsammans under deras gemensamma tid i karantän i Australien.

– Åtminstone är det en bekant motståndare från de senaste veckorna. Jag tror vi lyckas lägga upp en bra taktik utifrån träningarna, säger Ruusuvuori på tennisförbundets webbplats.

Vann en match i US Open

Det här blir första framträdandet för Ruusuvuori i Australian Open. I slutet på förra året fick han ändå känna på hur det är att spela i grand slam-turneringar, då han kvalificerade sig för franska mästerskapen i Paris och US Open i New York.

I den senare tog han också en seger i den första omgången genom att ta hem en femsetare. Nu hoppas han på minst en till.

– Några grand slam-matcher har gett mig värdefulla erfarenheter och det är enklare att gå ut och spela när man vet vad det handlar om. Det här ska bli väldigt fint, säger Ruusuvuori.

Sex raka förluster i ryggen

Huvudfavorit i herrturneringen är Novak Djokovic från Serbien, men också Daniil Medvedev från Ryssland, spanjoren Rafael Nadal och österrikaren Dominic Thiem nämns i segerdiskussionerna på förhand.

Gael Monfils i turkosfärgad tröja håller upp bollen inför en tennisserve.
Gael Monfils hoppas bryta sin förlustsvit när det är dags för grand slam-tennis. Gael Monfils i turkosfärgad tröja håller upp bollen inför en tennisserve. Bild: STELLA Pictures / ddp Gaël Monfils

Och Gaël Monfils må gå in i turneringen som världselva, men ingen väntar sig stordåd av fransmannen som inte vunnit en enda match efter tennisens corona-avbrott. Fransmannen kommer till Australian Open med sex raka förluster i ryggen. En högintressant uppgift för Emil Ruusuvuori att ta sig an.

– Jag kommer att bjuda på samma aggressiva spelstil som alltid. Som jag förstås försöker utföra bättre och bättre för varje dag, säger Ruusuvuori.