Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Fem faktorer som avgör om turistresor är möjliga i år, samernas nationaldag och bluffsyndrom

Collage av två bilder. Till vänster en bild av en strand i Rhodos, Grekland, till höger ett flygplan i luften.
Många finländare har resfeber: vid årsskiftet uppgav nästan en tredjedel av (27 procent) att de tänker resa utomlands så fort coronaepidemin mattats av. Collage av två bilder. Till vänster en bild av en strand i Rhodos, Grekland, till höger ett flygplan i luften. Bild: Collage: Mostphotos / All Over Press flygplan,Grekland,Resa,resor,flyg

Trevlig lördag! Här kommer lite kvällsläsning för dig.

Fem faktorer som avgör om du kommer iväg på resa i år

I takt med att nyheterna om olika vaccin trillar in har det börjat klia i fingrarna hos många resesugna. Kanske har du själv redan kikat på resebyråernas utbud?

Kreetalainen uimaranta, jossa aurinkotuoleja ja -varjoja
Drömmar om en sandstrand. Nästan en tredjedel av finländarna uppger sig vara redo att åka iväg genast då epidemiläget lugnat ner sig. Kreetalainen uimaranta, jossa aurinkotuoleja ja -varjoja Bild: Yle / Raili Löyttyniemi Grekland,Badstrand,havet,turism,Medelhavet,Kreta,Strandsemester

I och med de vetenskapliga framstegen rapporterar researrangörerna att också försäljningen av resor ökat. Men vad är realism: finns det faktiskt en möjlighet att komma iväg på resa i år? Läs här vilka fem faktorer som avgör om resor är möjliga i år.

Samerna firar nationaldag efter ett coronaår som förändrade allt

I dag den sjätte februari firas samernas nationaldag. På grund av coronaläget ser firandet annorlunda ut i år och samerna kan också blicka tillbaka på ett år av ovisshet och rädsla.

Begränsningen av gränsöverskridande trafik har försämrat samernas möjligheter till försörjning, eftersom det försvårat försäljning av hantverk och övergången mellan renbeten.

Tuomas Aslak Juuso
Enligt Sametingets talman Tuomas Aslak Juuso, har restriktionerna under pandemin försämrat samernas möjligheter till försörjning. Tuomas Aslak Juuso Bild: Vesa Toppari / Yle Tuomas Aslak Juuso

– Den finska staten kan inte hindra sina medborgare från att lämna eller komma in i landet, men till exempel har personal som arbetar vid gränserna inte alltid kunnat instruera samerna i gränsärenden, säger Sametingets talman Tuomas Aslak Juuso.

Reddit-placerarnas revolt blev kortlivad

Har du svårt att hänga med i börskaoset kring Gamestops omtalade aktie? I Nyhetspodden förklarar Johannes Tabermann och Thomas Silén vad den senaste tidens drama mellan Wall Streets finanshajar och Reddits småsparare egentligen handlar om.

Lukas Idman vid sin dator.
Lukas Idman har fattat tycke för spekulationer på aktiemarknaden. Lukas Idman vid sin dator. Bild: Maria Wasström / Yle Västnyland,lukas idman

Ingåbon Lukas Idman är en av de tusentals småsparare som tillsammans lyckats sätta aktiemarknaden i svaj.

Har du svårt att tro att du är tillräckligt smart för ditt jobb?

Har du känslan av att du har lurat dig till din position på jobbet? Att du egentligen inte är tillräckligt intelligent för din arbetsplats? Du är inte ensam. Det här kallas bluffsyndrom, och det är rätt vanligt.

 En naiv, tecknad bild av en kvinna vars bröst saknas som om en pusselbit. Detta återspeglar brist på självbild. Från det tomma utrymmet på bröstet släpps tankar på uttalad självkritik för att drabba kvinnan.
Den som har bluffsyndrom känner att den lurat sig till sitt jobb och att hens kompetens inte räcker till. Man rädd för att bli upptäckt. En naiv, tecknad bild av en kvinna vars bröst saknas som om en pusselbit. Detta återspeglar brist på självbild. Från det tomma utrymmet på bröstet släpps tankar på uttalad självkritik för att drabba kvinnan. Bild: Henri Salonen Bluffsyndromet

Vi talade med psykoterapeut och psykoanalytiker Anna Collander om vilka faktorer som kan bidra till den väldigt vanliga känslan.

Sex tips på vad du kan göra när det är smällkallt ute

Nu gäller det att ta vara på de vackra vinterdagarna. Här listar vi några saker man kan göra när det är minusgrader ute.

Hör du till dem som klär sig för Nordpolen på överkroppen medan nedre kroppen är klädd för en södernresa? Och så funderar du på varför du fryser! Se videon för Marthaförbundets tips för hur du håller dig varm när det är kallt ute: