Hoppa till huvudinnehåll

Ambassadören Mikko Hautala tror på en vändning i USA:s relation till Europa under Joe Biden – men inte inom handelspolitiken: “De nationella intressena har inte försvunnit”

Finlands ambassadör i Washington Mikko Hautala på ambassadörsresidenset i Washington DC.
"Diplomatin är långsam under coronaförhållanden. Allt tar lite längre tid", säger Finlands ambassadör Mikko Hautala i sin första svenskspråkiga intervju. Finlands ambassadör i Washington Mikko Hautala på ambassadörsresidenset i Washington DC. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Mikko Hautala

Enligt cv:t på Utrikesministeriets webbplats talar ambassadören Mikko Hautala sex språk flytande.

Men trots en över tjugoårig karriär inom utrikesförvaltningen har han aldrig tidigare gett en intervju på svenska.

– Det här är faktiskt första gången, säger Hautala när Svenska Yle träffar honom i det luftiga ambassadörsresidenset i nordvästra Washington.

Efter fyra år som Finlands ambassadör i Moskva inledde Hautala sitt värv i Washington i september, mitt under en het valkampanj och en härjande pandemi.

Nu är maktskiftet i USA ett faktum och den nya presidenten Joe Biden har inlett sin mandatperiod med en lång rad så kallade presidentdekret – beslut som signalerar en kursändring både på hemmaplan och globalt.

– Det var ganska väntat att Biden skulle var aktiv. Han önskar lyfta fram att maktskiftet medför förändringar, säger Hautala.

Biden står för en mer förutsägbar utrikespolitik: “Vi är nu på samma sida”

Under devisen “America is back” vill Biden återbygga USA:s relationer till landets traditionella allierade och till internationella organisationer, som EU. I motsats till föregångaren Donald Trump har Biden betonat vikten av internationellt samarbete.

Joe Biden håller utrikespolitiskt linjetal den 4 februari 2021. Vicepresidenten Kamala Harris i bakgrunden.
Joe Biden betonade vikten av diplomati och de internationella relationerna i ett utrikespolitiskt linjetal den 4 februari. Joe Biden håller utrikespolitiskt linjetal den 4 februari 2021. Vicepresidenten Kamala Harris i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Joe Biden

– Diplomatin är tillbaka, sa Biden i sitt utrikespolitiska linjetal i slutet av förra veckan.

Det är huvudsakligen goda nyheter för Europa och Finland enligt Hautala.

– Han betonar det regelbaserade internationella systemet, mänskliga rättigheter. Det är viktiga saker för Europa. Man kunde säga att vi nu är på samma sida i dessa frågor.

– Det blir nu lättare att förutsäga USA:s utrikespolitik. Överraskningarna blir kanske inte så många. Det är en bra början till samarbete, säger Hautala.

Trump kritiserade flitigt internationella organisationer som Nato och EU och på internationella toppmöten konfronterade han gärna statschefer för USA:s traditionella allierade.

Hurudan blir utmaningen för Biden att återupprätta USA:s förtroende på den världspolitiska arenan?

– Vi får analysera och se hur USA agerar. En viktig fråga är till exempel vad som sker med det republikanska partiet, säger Hautala.

Finlands ambassadör i Washington, USA, Mikko Hautala.
Hautala kom till USA och Washington efter fyra år som Finlands ambassadör i Moskva. Finlands ambassadör i Washington, USA, Mikko Hautala. Bild: YLE/Hans-Peter Dhuy Mikko Hautala

Det försiktiga svaret kan tolkas som att Bidens rörelseutrymme på den globala arenan delvis beror på i vilken grad han får stöd från republikanskt håll att driva igenom ny lagstiftning, till exempel inom klimatpolitiken som Biden lyft högt upp också på sin utrikespolitiska agenda.

Utan konkreta framsteg på hemmaplan kan det snabbt bli svårt att övertala resten av världen att vidta nya klimatåtgärder.

Hautala: USA kommer att prioritera sina nationella intressen inom handelspolitiken också under Biden

USA:s handelspolitik under Trumps tid präglades av ett eskalerande handelskrig med Kina.

Det är oklart om Biden kommer att behålla de höga tullarna på upp till 25 procent som USA infört på vissa kinesiska produkter.

Men det finns klara tecken på att protektionistiska betoningar kommer att finnas kvar också med Joe Biden i Vita huset.

Om den protektionistiska linjen fortsätter kan det bli svårare för finländska företag att hitta en exportmarknad här i USA.― Mikko Hautala.

Bidens Buy American det vill säga “köp amerikanskt”-agenda utgår ifrån att amerikanska skatteintäkter i första hand ska användas till amerikanska produkter och tjänster.

Det innebär till exempel att amerikanska företag favoriseras i samband statliga anskaffningar.

– De nationella intressena har inte försvunnit någonstans. Biden vill prioritera amerikanska jobb, konstaterar Hautala.

Mikko Hautala - Finlands ambassadör i Washington DC

  • Född 10.5.1972 i Seinäjoki
  • Finlands ambassadör i USA och Washington från septemer 2020
  • Började jobba inom utrikesförvaltningen år 1998
  • Finlands ambassadör i Moskva åren 2016-2020
  • Rådgivare till president Sauli Niinistö åren 2012-2016
  • Gift med diplomaten Heli Hautala. Två barn i åldrarna 4 och 6 år.

USA är ett viktigt exportland för Finland. Mellan januari och juli år 2020 stod USA för 6,7 procent av Finlands export, en liten minskning jämfört med samma period året innan.

– Om den protektionistiska linjen fortsätter kan det bli svårare för finländska företag att hitta en exportmarknad här i USA, tror Hautala.

Men han ser också möjligheter, till exempel inom skogsindustrin, en marknad där finländska företag redan nu verkar på i USA.

– Miljövänlig skogsförvaltning kunde till exempel bli en exportnisch för oss.

Bidens “trippelutmaning”: coronapandemin, ekonomin och den inrikespolitiska turbulensen

USA:s politiska kris har inte försvunnit någonstans trots maktskiftet. Den skarpa tudelningen kommer med hög sannolikhet att fortsätta också framöver. Det påverkar lagstiftningsarbetet och Joe Bidens möjligheter att driva sin agenda.

Joe Biden står nu inför en mäktig “trippelutmaning” menar Hautala.

– Biden försöker övervinna pandemin, få igång den ekonomiska tillväxten och skapa förutsättningar för den politiska processen att fungera smidigare. Om han lyckas med det så tror jag att läget kan stabiliseras i USA.

Hautala själv ser också fram emot mer förutsägbara sitt eget jobb. Att utöva diplomati under coronaförhållanden är inte optimalt.

– Allt går långsammare och ta mer tid. Jag hoppas vi kan återgå till normala omständigheter redan i år.

Svenska Yle intervjuade Mikkoa Hautala innan Joe Biden gav sitt utrikespolitiska linjetal den 4 februari.