Hoppa till huvudinnehåll

Glaciärras i Himalaya kan ha krävt 150 liv i nordligaste Indien

En glaciär kollapsade i Uttarakhand-bergen i Himalaya, i allra nordligaste Indien. Raset orsakade en enorm störtflod som myndigheterna befarar att svepte med sig 100–150 människor. Lokala invånare säger att ingen vet hur många människor som kan ha dött.

Katastrofen inträffade nära byn Reni, i Chamoli-distriktet i den indiska delstaten Uttarakhand, strax väster om Nepal. Tidigt på söndag morgon kollapsade delar av glaciären Nanda Devi och raset orsakade alltså en störtflod som drabbade flera bosättningar längs de floder som har sin källa i glaciären.

Karta med Indien och Uttarakhand utmärkta.
Den indiska delstaten Uttarakhand ligger strax väster om Nepal. Karta med Indien och Uttarakhand utmärkta. Bild: Yle Uttarakhand,Indien

Tv-bilder och videor som sprids i sociala medier visar hur enorma vattenmassor störtar ner längs Dhauliganga-floden och så vidare ner längs Alaknanda, där vatten, lera och ras-massor förstör delar av vattenkraftverket Rishiganga och flera andra byggnader.

Tiotals arbetare just vid vattenkraftverket Rishiganga saknas. Nyhetsbyrån AP citerar myndigheter som säger att också ett annat vattenkraftverk, vattenkraftverket Dhauliganga och dammen i anslutning till det skadades i flodvågen.

Det är framför allt arbetare vid de här vattenkraftverken som har rapporterats saknade.

Människor längs Alaknanda-floden har uppmanats att evakuera på grund av översvämningsrisken. Men störtfloden kom så plötsligt att människor inte hann nås av några varningar i de värst drabbade områdena.

Ett ögonvittne säger till Reuters att det var som en lavin av damm, sten och vatten som rusade fram.

Det kändes som om vi alla skulle svepas med

– Den kom väldigt snabbt, det fanns ingen tid att varna någon. Det kändes som om vi alla skulle svepas med, sa Sanjay Singh Rana.

Myndigheterna har inlett en stor räddningsoperation i det värst drabbade området och flera distrikt nedströms har försatts i högsta beredskap. Samtidigt har man också skickat räddningsteam till en del områden för att varna människor och se till att de evakuerar.

Premiärminister Narendra Modi var på besök i Assam då naturkatastrofen i Uttarakhand inträffade. På Twitter lovade premiärministern att myndigheterna gör sitt yttersta för att förse de drabbade med all den hjälp de behöver.

Räddningsarbetare har, bland annat lyckats rädda 16 arbetare nära Dhauliganga-kraftverket som hade fastnat i en tunnel. Indiska journalister har spridit en video som ska visa just den räddningsoperationen.

Den man som räddas här, ser ut att drabbas av glädjefnatt över att ha överlevt prövningen.

Dammarna ökar risken för katastrofer

Experter misstänker att söndagens glaciärras i indiska Himalaya kan ha koppling till klimatförändringarna.

I det aktuella området och längs floden Alaknanda har det under senare tid byggts, och byggs som bäst, flera dammar och vattenkraftverk.

Indiska miljöexperter har redan länge varnat för att det byggs allt för många vattenkraftverk i det här ekologiskt känsliga och sårbara området och att dammarna ökar katastrofrisken.

I juni 2013 drabbades Uttarakhand av rekordregn som i sin tur ledde till svåra översvämningar och jordskred.

Enligt nyhetsbyrån Reuters omkom då uppemot 6 000 människor när jordskreden och översvämningarna svepte med sig byggnader, vägar och broar.

Kl.15.20 uppdaterades texten med miljöexperternas varningar.

Källor: Reuters, AFP, AP, Times of India