Hoppa till huvudinnehåll

Här är de åtta finalisterna – rösta fram Svenskfinlands vackraste ortnamn

En karta över Finland med orterna Tålamods, Stjärnliden, Gullkrona, Havsvidden, Trollshovda, Liljendal, Fagervik och Lovisa utmärkta.
Vi frågade er vilket ortnamn är vackrast i Svenskfinland. Språkpodden Näst sista ordet har nu utsett åtta finalister utspridda över hela Svenskfinland. En karta över Finland med orterna Tålamods, Stjärnliden, Gullkrona, Havsvidden, Trollshovda, Liljendal, Fagervik och Lovisa utmärkta. Bild: Frida Lönnroos Svenskfinland,ortnamn,Karta,namn,näst sista ordet

Publiken nominerade över 500 platser och orter. Bland de nominerade valde språkpodden Näst sista ordet ut åtta finalister. Vilken är din favorit?

Det sägs att det finns cirka 300 000 uppkallade namn på platser och orter i Svenskfinland, det vill säga ungefär ett namn per nu levande finlandssvensk.

Många namn är neutrala och många är också roliga. När Yle X3M för några år sedan ordnade en omröstning om de roligaste namnen blev topptrion Rullepung (Björneborg), Musblötan (Borgå) och Skiten (Malax).

Men i den här omröstningen ligger fokus på det vackra. Många av förslagen är havsnära ortnamn med associationer till kust och sommar.

Näst sista ordet delade upp förslagen i fyra regioner: Österbotten, Åboland och Åland, västra Nyland (väster om Helsingfors centrum) och östra Nyland (öster om Helsingfors centrum).

Från varje region valdes två finalister.

Österbotten

Typiskt för österbottniska bebyggelsenamn är efterleden -by, som till exempel i Karleby, Singsby och Rangsby. Många österbottniska namn har också finska influenser (lahti som har blivit -lax).

Typiskt är också namn som beskriver platsen det är fråga om.

Här några av de nominerade ortnamnen från Österbotten.

Hästryggen i Harrström är ett utmärkt förslag!
Harvung

Brudsund som ligger i Maxmo skärgård i Vörå kommun. Historien bakom namnet är dock sorglig. Ett brudfölje lär ska ha omkommit för länge sedan och bruden ska ha flutit i land där. Därav namnet Brudsund.

Flera platser i skärgården har namn efter samma händelse.
Skäribo

Tålamods. Har ingen koppling till denna lilla by i Vörå själv, men tycker att namnet andas egenskaper som vi alla uppskattar och behöver.
Översättaren

Skrattnäs på gränsen mellan Kristinestad och Närpes för att det gör en på så gott humör.
Hägern

Stjärnliden i Kristinestad.
Haste

Tålamods och Stjärnliden till final

Näst sista ordet motiverar sina val:

Man kan se Stjärnliden en klar och mörk kväll när stjärnorna lyser upp slätten. Tålamods är inte bara ett vackert namn utan signalerar också en egenskap som de flesta av oss verkligen behöver i dag.

Åboland och Åland

Typiska drag för åboländska och åländska ortnamn är att relativt sett många platser har fått sina namn efter nordiska personnamn.

Till exempel Gundvik och Gundby efter namnet Gudmund. En åboländsk specialitet är också att många ortnamn slutar på -dal eller dahl.

Rosendal, by i Dragsfjärd i Kimitoön. Jag tror att Astrid Lindgren har lånat namnet till boken om Bröderna Lejonhjärta därifrån.
Kimitobo

Mathildedal i Salo, Bjärnå. Vackert namn, både fonetiskt och i skrift, på vacker plats.
Heidi

Havsvidden – ligger i norra Geta, så långt norrut du bara kommer på fasta Åland. Stå på de röda klipporna och de öppna havsvidderna ligger framför dig..
Mia

Gullkrona, inga motiveringar behövs.
Marit

För mig är namnet Morgonland det vackraste. Morgonland är en holme ungefär mitt emellan Hangö och Bengtskär. Hör till Kimitoöns kommun.
H.W.

Gullkrona och Havsvidden till final

Näst sista ordet motiverar sina val:

Namnet Gullkrona är både fantasieggande och romantiskt. När du sluter dina ögon och tänker på Havsvidden känner du vinden i ansiktet och blicken vilar på öppet hav.

Västra Nyland

Om man jämför olika ortnamn i Svenskfinland är det vanligast i västra Nyland att ett ortnamn slutar på -skog, som till exempel i Harparskog, Evitskog och Bolarskog.

Fagervik, byn i Ingå kommun. Namnet beskriver orten så perfekt!
Stina

Sommarö. Finns flera i Finland, men jag menar skärgårdsorten utanför Ekenäs, Raseborg. Sommar plus ö = oslagbar kombo.
Lilla Bastholm

Trollshovda en sagodoftande vägskylt på vägen mellan Bjärnå och Ekenäs.
CHR

Namnet Morgongåvan klingar vackert i mina öron. Åtminstone tre holmar bär namnet, en i Pargas, en i Ingå och en i Helsingfors utanför Solvik där jag bor havsnära.
Uffe

Trollshovda och Fagervik till final

Näst sista ordet motiverar sina val:

Fagervik andas skönhet och hela platsen och namnet är i samklang. Trollshovda är härligt att uttala, det är sagolikt och mystiskt vackert.

Östra Nyland

Ett kännetecken för ortnamn i östra Nyland är att de innehåller den gamla dativ pluralis ändelsen -om, som till exempel i orterna Porlom, Haddom och Hardom.

Publikens nomineringar gjorde valet enkelt från den här regionen. Det kom in förslag på Ultuna, Emsalö och Östersundom, men det var två ortnamn som nominerades gång på gång på gång.

Liljendal; Svärdlijorna i ådalen, kan inte bättre beskriva stämningen en vacker sommardag, där man ännu kan höra den äldsta finlandssvenska dialekten.
Boris

Lovisa. För att det är min kära hemort och påminner om Love is.
Carita

Liljendal och Lovisa till final

Näst sista ordet motiverar sina val:

Här påverkade också mängden av nomineringar. Men visst, Liljendal klingar vackert och bilden du får när du sluter ögonen och tänker en dal full av liljor är ljuvlig. Lovisa är ett otroligt vackert namn, också på en människa.

Vilket ortnamn tycker du att är vackrast i Svenskfinland?

Rösta på din favorit. Omröstningen avslutas tisdagen den 9 februari kl 15. Segraren utlyses i språkpodden Näst sista ordet 14.2.