Hoppa till huvudinnehåll

HIFK tappade fyramålsledning i cupfinalen – Dicken vann titeln efter förlängning: ”Vi krigade till slutet”

Jessika Gammals klev fram för Dicken då det behövdes som mest. Hon gjorde lagets två sista mål i förlängningen när laget slog HIFK i cupfinalen med 20–19. Det känns bra att få avgöra på det sättet, säger Gammals till Yle Sporten.

De tre senaste säsongerna har HIFK stått som mästare i finska cupen men i dag tog titelsviten slut. Lokalkonkurrenten Dicken vann en målfattig final efter förlängning och tog sin första cuptriumf sedan 2017.

– Det var en riktig kämpseger. Det var inget vackert spel av någotdera lagen, tufft försvarsspel men vi vill verkligen vinna och det avgjorde, säger Matilda Peitsaro till Yle Sporten.

Finalen präglades av nervositet i båda lagen. Bollen brände i händerna på spelarna och det ledde till många felpassningar och missade målchanser.

I den sjätte minuten kvitterade Dicken matchen till 2–2 och sedan dröjde det till mitten av den första halvleken innan nästa mål sågs.

Då var det HIFK som nätade och laget hade sedan en tvåmålsledning, men Dicken kom tillbaka. När Malena Heikkinen gjorde 8–7 strax före paus gick Dicken upp i ledning för första gången och det var ställningen också efter 30 minuter.

Sen kvittering av Dicken

Efter paus dröjde det sex minuter innan HIFK kvitterade till 8–8 och laget tog sedan kommandot igen. HIFK hade som mest en fyramålsledning i andra halvlek men i den sista minuten kvitterade Peitsaro till 16–16 på straff.

– Jag är ganska bra på att glömma vad ställningen är i sådana situationer och kände ingen stress, säger hon.

HIFK tog timeout då 15 sekunder återstod och hade ett sista anfall men misslyckades och finalen gick till förlängning.

Början av förlängningen var jämn men sedan var det Jessika Gammals som avgjorde för Dicken.

Först gjorde Gammals 19–18 och då 24 sekunder återstod punkterade hon finalen då hon satte 20–18. HIFK fick in en reducering med nio sekunder kvar att spela men då var finalen redan avgjord.

– Jag vet inte om det var planerat men vi krigade till slutet och det känns bra att få avgöra på det här sättet. Alla gav allt och det avgjorde finalen, säger Gammals.

Resultat:

Dicken – HIFK 20–19 efter förlängning

Dicken: Matilda Peitsaro 4, Malena Heikkinen 4, Jessika Gammals 3, Tove Salokivi 3, Hanna Nyman 2, Janica Sjöström 2, Anna Lindahl 1, Linn Wentzel 1

HIFK: Sara Jäntti 4, Nadja Sterchi 4, Ella Holopainen 4, Kira Härkonen 2, Kathlen Ax 2, Ida Väyrynen 2, Anniina Nyholm 1