Hoppa till huvudinnehåll

Se finalerna direkt: Total otur för Finland i kvalet, men trots allt två blåvita lag i finalpasset

Först åkte Anni Alakoski omkull på damsidan och Finlands förstalag missade finalen. Sen drabbade samma öde Verneri Suhonen på herrsidan. De finländska andralagen tog sig ända vidare till eftermiddagens finaler i lagsprinten i Ulricehamn.

Kvalet i sprintstafetterna blev en dyster historia för Finland. Anni Alakoskis vurpa gjorde att laget med henne och Jasmi Joensuu, den finländska förstaduon, blev utslagen.

Anne Kyllönen och Katri Lylynperä som i går var två åkare som inte alls tog sig vidare från det individuella kvalet lyckades den här gången bättre, och tog Finlands andralag vidare till final.

Samma historia på herrsidan. Verneri Suhonen föll på sista sträckan i kvalet och förstalaget med Suhonen och Joni Mäki missade finalen.

Däremot tog sig andralaget med Juuso Haarala och Lauri Vuorinen sig vidare till finalen.

Kl. 13.40 Sprintstafett fristil, finaler

damer: Finland 2: Anne Kyllönen, Katri Lylynperä
herrar: Finland 2: Juuso Haarala, Lauri Vuorinen
Kommentator: Chriso Vuojärvi

På damsidan tog Sverige i går en dubbelseger i den individuella sprinten i går trots att förhandsfavoriten Linn Svahn vurpade i sin kvartsfinal. Hon gör knappast samma misstag igen. Svahn i par med gårdagens vinnare Maja Dahlqvist är storfavoriter i tävlingen.

Främsta utmanarna är de landslagskollegorna. Jonna Sundling och Hanna Falk bildar ett sylvasst lag.

Slovenien tog VM-silver i sprintstafett för två år sen och frågan är om inte Eva Urevc är en vassare åkare nu än Katja Visnar var i Seefeld. Anamarija Lampic toppar sprintcupen så Slovenien är en het kandidat för pallen både i dag och i VM om några veckor.

USA:s par Jessie Diggins – Sadie Maubet Bjornsen går inte heller av för hackor och vi ska inte glömma Schweiz med sprintspecialisterna Nadine Fähndrich och Laurien van der Graaff.

På herrsidan försvann också Ryssland redan i kvalet då Gleb Retivykh föll i samma situation som Verneri Suhonen, det ryska laget hade före det startat dagen som favoriter.

Nu flyttas favoritskapet över på Frankrike. Lucas Chanavat och Richard Jouve är en duo som också är en het medaljkandidat i VM i Oberstdorf.

Oskar Svensson fullbordade den perfekta svenska dagen i går genom att vinna herrsprinten före Retivykh. Hans par Marcus Grate är ett mer osäkert kort, men räkna inte ut hemmalaget.

Sprintcupens etta Federico Pellegrino fick nöja sig med tredje plats i går. Hans par Francesco de Fabiani var ovanligt blek i går (61:a) och Italien går därför in som utmanare i sprintstafetten.

Läs också