Hoppa till huvudinnehåll

Astra Zenecas vaccin kan bita sämre på sydafrikansk coronavariant - vaccinexpert svar på fem nyckelfrågor

Hanna Nohynek
Överläkare Hanna Nohynek är med på WHO:s möte där Astra Zeneca-vaccinets effekt på den sydafrikanska virusmutationen diskuteras. Hanna Nohynek Bild: Antti Lähteenmäki / Yle

Den sydafrikanska, mer smittsamma varianten av coronaviruset orsakar oro. Enligt en artikel som läckt ut i offentligheten skulle Astra Zenecas vaccin ge ett sämre skydd mot mutationen. Här finns svar på det du behöver veta om vaccinet och den sydafrikanska mutationen.

1. Hur oroliga bör vi vara över nyheten?

- Visst är den en oroväckande nyhet. Vi måste ändå först få mer information - förstå hur mycket lägre skyddet är för just den sydafrikanska varianten, säger Hanna Nohynek som är överläkare på Institutet för hälsa och välfärd, till Yle Uutiset.

Resultatet som beskrivs i artikeln kommer från en studie som är gjord på ett väldigt begränsat sampel och det är därför svårt att dra några långt gående slutsatser av den.

2. På vilket sätt påverkas Astra Zeneca-vaccinets skydd när det gäller den sydafrikanska varianten?

Enligt de uppgifter som läckt har studien utförts på unga vuxna som väldigt sällan drabbas allvarligt av coronaviruset. Enligt preliminära uppgifter skulle Astra Zeneca-vaccinets skydd endast ha försämrats märkbart då det gäller en lindrig eller medelsvår variant av covid-19.

Det verkar alltså inte som om effekten när det gäller personer som får en allvarligare variant av coronavirus påverkas.

3. När vet vi mera om studien?

Världshälsoorganisationen WHO diskuterade Astra Zeneca-vaccinet under måndag eftermiddag. Tidigare väntades en rekommendation samma dag men sedan blev det klart att den kommer senare.

Experterna fick idag mer information om den vetenskapliga artikeln som visar att Astra Zeneca-vaccinets skydd är nedsatt.

Också Hanna Nohynek från THL var med på måndagens konferens.

- Under mötet behandlade vi rekommendationen för Astra Zenecas vaccin. Den finslipas ännu.

Först efter mer exakta forskningsdata kan man dra slutsatser om hur vaccinet kan användas i vaccinationsprogrammen.

4. Vad innebär nyheten för Finland?

I Finland har vi hittills sett väldigt få fall av just den sydafrikanska virusvarianten. Den femte februari hade 17 fall av den sydafrikanska virusvarianten upptäckts i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

- Om fallen av den sydafrikanska varianten ökar behöver vi vara oroliga, säger Nohynek.

5. Finns det information om hur andra vaccin fungerar på den sydafrikanska virusvarianten?

Enligt Hanna Nohynek har det tidigare etablerats att också Modernas vaccin har något sämre effekt på just den sydafrikanska varianten.

Men hittills har experter inte kunnat enas om hur stor praktisk betydelse den något sämre effekten har. Det är alltså svårt att veta hur nedsatt Modernas skydd mot den sydafrikanska varianten är.

Artikeln är en omarbetad översättning av Yle Uutisets artikel "Nohynek: tiedot Astra Zenecan rokotteen huonosta tehosta huolestuttavat – Maailman terveysjärjestö päättää rokotteen kohtalosta tänään av Paula Tiessalo". Översättningen är gjord av Frida Holmberg.

Artikeln uppdaterad 8.2. kl 20.30 med uppgifterna om att WHO kommer med sin rekommendation i ett senare skede.