Hoppa till huvudinnehåll

Dokumentärteamet som filmade Estonia frias i rätten

Hål i Estonia skrov på video som spelats in med hjälp av en undervattensrobot.
Den uppmärksammade Estoniadokumentären från i höstas har lett till beslut om att uppgifterna om hål i skrovet måste undersökas noggrannare. Hål i Estonia skrov på video som spelats in med hjälp av en undervattensrobot. Bild: EPA-EFE/DPLAY/TT / HANDOUT Estoniakatastrofen,M/S Estonia

Nu kom domen: filmteamet bakom Estoniadokumentären frias från misstankar om att ha stört gravfriden när de sände ner dykrobot till vraket.

Estoniadokumentärens regissör Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson åtalades förra sommaren för gravfridsbrott, när det blev klart att de sänt ner en dykrobot till Estonia 2019 för att göra dokumentären.

De åtalade har nekat till brott medan åklagaren har yrkat på villkorlig dom och dagsböter. De åtalade frias, enligt domen i Göteborgs tingsrätt i dag.

Enligt domen är det ostridligt att Henrik Evertsson och Linus Andersson har befunnit sig inom det gravfridsförklarade området, och också att de "inte anses ha svävat i någon ursäktlig rättsvillfarelse".

Men det som friar de åtalade är det faktum att Estonia inte ligger på svenskt territorium, och att fartyget de gjorde dykningen från inte var svenskflaggat: "Då gärningen bedrevs från ett tyskflaggat fartyg föreligger inte någon sådan dubbel straffbarhet som krävs," slår domen fast.

"Den överenskommelse som Estland, Finland och Sverige träffade och till vilken vissa andra stater har tillträtt binder enbart de stater som har anslutit sig till den. Tyskland är inte en av dessa stater," fortsätter domen.

Åtalet har kritiserats av journalistförbund

Rättegången hölls i Göteborgs tingsrätt i januari. Lagen om gravfrid som förbjuder dykningar vid Estonias vrak har ratifierats av flera länder runt Östersjön, men inte av Tyskland, och det är det filmteamet har hänvisat till: de färdades med tyskflaggat fartyg när robotdykningen gjordes.

De åtalade har också hänvisat till yttrandefriheten, och de nordiska journalistförbunden har varit starkt kritiska till åtalet.

Dokumentären ledde till nya utredningar

Bilderna som dokumentärteamet fick på tidigare okända hål i skrovet fick mycket uppmärksamhet när dokumentären släpptes i höstas, och ledde fort till krav om nya officiella utredningar av vraket.

Olycksutredningsmyndigheterna i Estland, Finland och Sverige är överens om att nya utredningar behövs. Sveriges regering har förberett för nya robotdykningar genom en ändring i gravfridslagen.

I Sverige fick dokumentären Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjande, men har också kritiserats kraftigt för att ge liv åt konspirationsteorier.

Läs också