Hoppa till huvudinnehåll

I tio år såg Kaisa Mäkäräinen till att Finland hade medaljchans – i Pokljuka är en finländsk VM-medalj möjlig men högst osannolik

Mari Eder i Hochfilzen 2020.
Mari Eders VM-form är ett frågetecken. Mari Eder i Hochfilzen 2020. Bild: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA Mari Eder,skidskytte

När VM i skidskytte startar i slovenska Pokljuka på onsdag är det första gången på tio år som en finländsk medalj känns väldigt avlägsen. Hålet efter Kaisa Mäkäräinen har som väntat varit omöjligt att fylla, men VM har alltid bjudit på överraskningar.

Under hela 2010-talet hängde de finländska skidskytteförväntningarna så gott som helt på Kaisa Mäkäräinens axlar. Sex VM-medaljer kammade hon hem under karriären och hörde i tio år till medaljkandidaterna i mästerskapssammanhang. Den här gången ligger de största förväntningarna på herrarna, men att drömma om medaljer är inte aktuellt.

I stafetterna har de finländska herrarna varit överraskande vassa. De tre senaste världscupstafetterna har resulterat i en placering bland de tio främsta. Senast dessutom i en sjunde plats – den bästa placeringen på 17 år. Men i VM-stafetten kan det vara svårt att kämpa om dylika placeringar då alla nationer slänger in sina bästa åkare.

Tero Seppälä skjuter.
Tero Seppälä är ute efter topplaceringar Tero Seppälä skjuter. Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle Internationella skidskytteförbundet,Suomen Ampumahiihtoliitto,Tero Seppälä,Olostunturi

Tittar man på herrarna individuellt har alla tagit ett steg framåt. Tero Seppälä, Olli Hiidensalo och Tuomas Harjula har knipit placeringar bland de 20 främsta. Harjula är den som har den bästa placeringen med en 14:e plats från distansloppet i Kontiolax. I fjol var det bara Tero Seppälä som lyckades ta världscuppoäng.

Trots att det skett en hel del framsteg så har herrarna nog ännu en bit upp till att vara med och kämpa om medaljer. Tero Seppälä har visat att han i spåret kan hålla en fart som med prickfritt skytte kan räcka till en väldigt framskjuten sprintplacering.

Med tanke på förhoppningarna innan säsongen kan alla herrplaceringar bland de 20 främsta ses som en framgång.

Mari Eders form ett frågetecken

Mari Eder var den som skulle ta över ansvaret för de finländska framgångarna efter Mäkäräinen. Men även den här säsongen, liksom de tre senaste, har skuggats av skador och problem. Eder har kämpat med ryggproblem som påverkat åkningen och haft teknikproblem i skytte. Vilken form hon är i då VM står bakom hörnet är ett frågetecken. Kapaciteten finns, men lyckas hon få till det i VM?

Nastasia Kinnunen gör VM-debut i den blåvita landslagsdressen. Kinnunen representerade Belarus i längdåkning i OS 2010 och i skidskytte i OS 2014. Hon kommer att vara en bra förstärkning till stafettlaget.

Av de övriga damerna i den blåvita truppen kan vi av Suvi Minkkinen förvänta oss individuella placeringar bland de 40 främsta och stabila insatser i stafetten och mixedstafetten.

Den statistiska medaljchansen

Den här säsongens tävlingar har varit svårtippade. Såväl på dam- som herrsidan har ett tjugotal skidskyttar haft chans till pallplacering i varje lopp. Totalt har 15 damer och 15 herrar tagit en pallplacering i årets lopp. Det vittnar om en bredd som bäddar för att det kan bli en hel del olika VM-medaljörer.

Överraskningar brukar det alltid bli i mästerskapssammanhang och här finns den lilla statistiska skrällchansen även för de finländska åkarna.

Tittar man på överraskningsmedaljörerna i mästerskap under de sex senaste åren så har deras säsongsresultat inte varit bättre än vad finländarna presterat i år.

Finlands VM-medaljer under 2000-talet

Guld
2001 Paavo Puurunen 20 km distans
2011 Kaisa Mäkäräinen jaktstart

Silver
2003 Vesa Hietalahti 20 km distans
2011 Kaisa Mäkäräinen sprint

Brons
2003 Paavo Puurunen jaktstart
2012 Kaisa Mäkäräinen masstart
2015 Kaisa Mäkäräinen 15 km distans
2016 Kaisa Mäkäräinen masstart
2017 Kaisa Mäkäräinen masstart

När Jekaterina Jurlova vann distansloppet i VM 2015 var hennes bästa placering en 19:e plats före det. Alexia Rungaldier hade också som bäst varit på 19:e plats då hon tog VM-brons på distans 2017.

Då Hanna Öberg vann OS-guld på distans 2018 var hennes bästa placering en 21:a plats – Sebastian Samuelssons bästa placering innan OS-silvret en 23:e plats. Vladimir Iliev hade inte varit bättre än 25:a innan VM-silvret 2019.

Då de bästa finländska placeringarna i år är Tuomas Harjulas 14:e, Mari Eders 15:e, Tero Seppäläs 16:e, Olli Hiidensalos 18:e och Suvi Minkkinens 25:e plats så finns det alltså en statistisk chans. Med liknande resultat har någon i så gott som alla stortävlingar lyckats överraska. Är det en finländares tur den här gången?

Tävlingsschemat:

Onsdag 10.2 kl. 15.00: Mixedstafett
Fredag 12.2 kl. 14.30: Sprint, herrar
Lördag 13.2 kl. 14.30: Sprint, damer
Söndag 14.2 kl. 13.15: Jaktstart, herrar
Söndag 14.2 kl. 15.30: Jaktstart, damer
Tisdag 16.2 kl. 12.05: Distans, damer
Onsdag 17.2 kl. 14.30: Distans, herrar
Torsdag 18.2 kl. 15.15: Singelmixedstafett
Lördag 20.2 kl. 11.45: Stafett, damer
Lördag 20.2 kl. 15.00: Stafett, herrar
Söndag 21.2 kl. 12.30: Masstart, damer
Söndag 21.2 kl. 15:15: Masstart, herrar

VM-tävlingarna i Pokljuka kommenteras av Magnus Eklöv och sänds direkt i TV2 och på Arenan.

Läs också