Hoppa till huvudinnehåll

Misstänkt salmonellasmitta på restaurang i Karleby – trettio personer har insjuknat

En tecknad tallrik med ett förstoringsglas på sig i vilket man ser virus.
Magsjukan i Karelby har bekräftats vara orsakand av salmonellasmitta. En tecknad tallrik med ett förstoringsglas på sig i vilket man ser virus. Bild: Mostphotos förstoringsglas,kolibakterieinfektioner,salmonella,restauranger,livsmedelshygien,livsmedelsövervakning,livsmedelssäkerhet,listeria,patogener,matförgiftning

Ett trettiotal personer har blivit magsjuka efter att de ätit på en restaurang i Karleby förra veckan. Hälsoövervakningen säger att det rör sig om salmonellasmitta. Nu ber man matgästerna på restaurang Sigrid´s att fylla i ett elektroniskt frågeformulär.

Mellersta Österbottens miljöhälsovård undersöker ensalmonellaepidemin. En del av de kunder som ätit vid restaurang Sigrid’s mellan onsdagen den 27 och fredagen den 29 januari har blivit magsjuka.

Trettio har insjuknat

De mest typiska symtomen bland dem som insjuknat är diarré, feber och magsmärtor. Hälsoövervakningens utredning bekräftar att orsaken till symtomen är salmonella.

På måndagen har man konstaterat ungefär trettio salmonellafall.

Det är inte ännu klarlagt varifrån smittan kommer. Ingen salmonella har hittats i de livsmedels- och ytrenhetsprover som togs i restaurangen förra veckan. Ytterligare provsvar väntas under onsdagen.

Restaurangen har både städats och decificerats grundligt och håller öppet.

Fyll i formulär på nätet

Hälsovården ber alla som har ätit på restaurangen mellan den 27 och den 29 januari att fylla i en elektronisk blankett om misstanke om matförgiftning för att underlätta smittspårningen.

En länk till blanketten finns på Karleby stads webbplats under Boende och miljö/Miljöhälsa och djur/Livsmedel/Misstankar om matförgiftning. Den elektroniska blanketten finns på gul botten och bär rubriken ”Anmäl misstänkt matförgiftning”.

För att stoppa epidemin är det viktigt att vara noggrann med handtvätt. Den som ätit på restaurangen och fått feber eller magbesvär bör ringa sin egen hälsostation eller kontakta Soites samjour på numret 116 117.

Läs också