Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Abiturienter sönderstressade då studentbetygen väger mer i högskolornas antagning – och fyra andra nyheter att ha koll på

Collage av två gymnasieelever, en pojke och en flicka
Abiturienterna Hugo Rots och Indigo Laurén upplever att högskolornas antagningsreform har orsakat uppskruvade krav och snäva ämnesval i gymnasiet. Collage av två gymnasieelever, en pojke och en flicka Bild: Taisto Lapila / Yle gymnasister,Indigo Laurén

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här måndagsmorgonen.

Hård press och mycket stress inför studentskrivningar

Vårens studentskrivningar närmar sig med stormsteg. Studentbetygen är sedan i fjol – då högskolornas antagningsreform förnyades – den främsta vägen till högskolestudier.

Tanken var att antagningen till högskolor skulle förenklas och att inträdesproven skulle minska i omfattning och betydelse. Reformen betyder att goda studentbetyg kan ge studieplats (utan inträdesprov). Tanken var att det skulle minska stressen för sökande.

Så här är ändå inte fallet, visar Yles granskade program Spotlight. Abiturienter är mer stressade än någonsin inför studentskrivningarna.

– Skolan känns som en tävling. Det ju inte alls meningen att man ska göra gymnasiet på tid och se vem som blir snabbast färdig med högsta betyg. Men känslan har funnits där, säger abiturienten Indigo Laurén.

Det här leder också till att abiturienterna går privata kurser som ska förbereda dem inför studentskrivningarna.

Finland mer aktiv kring människorättsfrågor utomlands

Det har blivit allt vanligare att föra politik på Twitter och exempelvis ifrågasätta politiska beslut i andra länder. Speciellt vanligt är det i fråga om mänskliga rättigheter.

Också Finland för klarare fram människorättsfrågor inom utrikespolitiken. Statsminister Sanna Marin har flera gånger twittrat om läget i andra länder, bland annat sättet på vilket Kina behandlar uigurerna och en uppmaning till Ryssland att släppa oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

Statsminister Sanna Marin gästar tv-programmet Ykkösaamu den 29 augusti 2020.
Statsminister Marin har flera gånger tyckt till på Twitter, precis som flera andra politiker. Statsminister Sanna Marin gästar tv-programmet Ykkösaamu den 29 augusti 2020. Bild: Leila Oksa / Yle Sanna Marin,Finlands statsminister

Men hur långt kommer man egentligen med en tweet? Och vad kan följderna bli om man är för hård när man blandar sig i "andra länders angelägenheter"?

Vi har pratat med experter om saken.

Arbetare återvänder till Finland från virusmutationskluster i Sverige

Den brittiska virusmutationen som påträffats vid en fabrik i Skellefteå i Sverige hotas spridas vidare till Finland.

Över 1 000 personer jobbar vid fabriken från flera olika länder – 200 av dem från Finland. De 200 finländarna brukar i regel återvända hem till Finland över helgerna.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas
Infektionsöverläkare Markku Broas oroas av fallen i Sverige eftersom det kan leda till problem och smittspridning även i Finland. Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas Bild: Perttu Ruokangas / Yle porträtt

Totalt 150 fall av coronaviruset har bekräftats vid fabriken. Av dem har 27 bekräftats vara den brittiska virusmutationen.

– De finländare som arbetar vid fabriken bor i olika delar av Finland, och utan åtgärder riskerar viruset att spridas okontrollerat i hela landet, säger infektionsöverläkare Markku Broas vid Lapplands centralsjukhus.

Sydafrika stoppar tillfälligt coronavaccineringen med Astra Zenecas vaccin – oklart om vaccinet biter på mutation

Preliminära resultat från en ny studie visar att Astra Zenecas coronavaccin endast ger svagt skydd mot lindrig form av covid-19 som orsakats av den sydafrikanska varianten.

I väntan på mer data om hur vaccinet biter på den sydafrikanska mutationen sätter landet nu vaccineringen med Astra Zenecas vaccin på paus.

Lähikuva pienestä rokotepullosta, josta otetaan ruiskuun rokotetta. Pullon kyljessä näkyy teksti: "Vaccine AstraZeneca. 5 ml."
Astra Zeneca har levererat en miljon vaccindoser till Sydafrika. De används inte i nuläget. Lähikuva pienestä rokotepullosta, josta otetaan ruiskuun rokotetta. Pullon kyljessä näkyy teksti: "Vaccine AstraZeneca. 5 ml." Bild: Dominic Lipinski / EPA Astra Zeneca,Astra Zeneca,läkemedelsindustri,Coronavaccin,Storbritannien,koronaviruspandemi,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020

Landets hälsominister Zweli Mkhize säger att man bett forskare om råd om hur man ska gå tillväga i fortsättningen.

Planen var att börja vaccinera vårdpersonal i Sydafrika mycket snart. För en vecka sedan levererades en miljon Astra Zeneca-vaccindoser till landet, men nu måste man i stället använda vaccin från andra tillverkare.

Fotbollsspelaren Julia Tunturi berättar om press, motgångar och sin inre resa

Fotbollslandslagsspelaren Julia Tunturi fick redan som som ung ständigt höra att hon var en exceptionell talang. Det fick hennes ego att växa, men samtidigt växte också prestationsångesten.

Då hon var i 20-årsåldern drabbades hon av sina första långtidsskador. När hon kom tillbaka fick hon märka att hon inte längre var stjärnan på plan. Spelare som var yngre än hon hade gått förbi.

– Det känns som om hela mitt självförtroende var byggt som ett sandslott, baserat enbart på andras omdömen om mig. Genast då det började komma skador och motgångar, märkte jag att det inte håller. Jag har varit tvungen att bygga upp en ny, stadigare byggnad, baserad på min egen bild av mig själv.

Julia Tunturi i Pargas, januari 2021
Julia Tunturi berättar om livet i serien Sportliv. Julia Tunturi i Pargas, januari 2021 Bild: Yle / Marianne Nyman Julia Tunturi,fotbollsspelare

Julia Tunturi berättar i vår serie Sportliv om hur meditation och mindfulness hjälpt henne hitta en inre frid.

– Vi behöver inte alltid prestera och det är okej att göra misstag.

Dagens väder

Det vintriga vädret fortsätter. Växlande molnighet och lokalt förekommer lätt snöfall.

I landets södra och mellersta delar är det mellan -7 och -12 grader, i natt svalare. Svag vind.

I norr utlovas det mellan -8 och -15 grader. I norra Lappland något kallare, mellan -10 och -20 grader. Svag eller måttlig nordvästlig vind.