Hoppa till huvudinnehåll

Tre män döms till livstids fängelse för styckmord i mc-klubbs lokal - men "presidenten" frias från medhjälp till mordet

Biljardbord och dartstavla.
Här ska mordet ha skett i slutet av juli 2020. Biljardbord och dartstavla. Bild: Polisen Krämertsskog,mord

Helsingfors tingsrätt dömer tre män till livstids fängelse för mordet på en 34-årig man. Det uppmärksammade styckmordet skedde i en klubblokal tillhörande MC Apache i Krämertskog i Helsingfors i slutet av juli 2020. Klubbens president frias från åtalet om medhjälp till mord.

Polisens förundersökning blev klar i december 2020 och rättegången inleddes i början av januari.

Tingsrätten meddelade domen på måndagen.

En av männen döms för mord och grov misshandel, den andra mannen för mord och grovt skjutvapenbrott. Den tredje mannen döms för mord och dråpförsök för att han en vecka innan mordet sköt mot offret.

Tingsrätten konstaterade i sin dom att att mordet hade begåtts genom samförstånd och på ett särskilt brutalt och grymt sätt. Offret hade bland annat slagits med hammare och skjutis med luftgevär.

De tre männen som döms därtill att ersätta 10 000 euro till offrets barn för lidande och för uteblivet försörjningsstöd.

Saknas bevis för att klubbens president kände till mordplanen

Därtill dömer tingsrätten ytterligare fem personer, tre män och två kvinnor för olika brott.

Mannen som beskrivs vara president för MC Apache var åtalad för medhjälp till mord men dömdes till 1 år och tio månaders ovillkorligt fängelse för medhjälp till grov misshandel. Mannen gav samma dag som mordet lov åt en av mördarna att ta offret till klubblokalen.

"Presidenten" tog offret till ett rum i klubblokalen dit bara klubbens medlemmar har tillträde. Där misshandlades offret till döds.

Enligt rätten saknas bevis för att "presidenten" i samförstånd med mördarna agerat för att offret ska dödas. Därför döms han inte för medhjälp till mord.

Styckade den döda kroppen - dömdes för brott mot griftefrid

En annan man döms till fem månaders ovillkorligt fängelse för brott mot griftefrid. Mannen styckade offret efter att han dödats.

Den tredje mannen och en av kvinnorna döms för skyddande av brottsling och narkotikabrott. Mannen döms till nio månaders villkorligt fängelse och kvinnan döms till fem månaders ovillkorligt fängelse.

Den andra kvinnan döms till böter för motstånd mot tjänsteman.

Upptäcktes av en slump

Det var onsdagen den 29 juli 2020 som polisen fann en död man i en lokal som tillhör klubben MC Apache.

Polisen hade kvällen innan under en patrullering noterat ett paket i en bil i närheten av klubblokalen och misstänkte att paketet innehöll narkotika. Därför beslöt man att följande dag undersöka lokalen med flera patruller.

Då upptäcktes den döda kroppen och flera personer greps på platsen.

Tingsrättens dom har inte vunnit laga kraft.

Läs också