Hoppa till huvudinnehåll

Esbo ville flytta omtyckt park, insåg sedan att beslutet ska fattas av politikerna: "Tjänstemännen försökte klubba igenom det här i skymundan"

En fot i en klätterställning, andra barn i gula västar i bakgrunden.
Parken består av en lekpark och en byggnad för dagverksamhet. En fot i en klätterställning, andra barn i gula västar i bakgrunden. Bild: Amanda Vikman/Yle lekparker,lekpark

Invånarna protesterar efter Esbos besked om att flytta Alberga invånarpark. Staden gav först beskedet att parken flyttar, men tog sedan tillbaka det då tjänstemännen insåg att det är politikerna som bestämmer.

Alberga invånarpark består av en gammal byggnad, och några uteleksaker för barn. Den lilla parken finns i södra delen av Fågelberga.

Men fastän det handlar om en liten park, är den väldigt viktig för områdets invånare.

- Vi har besökt parken nästan dagligen, så att vårt barn ska vänja sig med andra barn. Personalen där tar alltid både barn och föräldrar i bektande. Men ibland har där faktiskt varit så fullt att vi inte vågat gå dit nu under coronatiden, säger Fågelbergabon Krista Leistra.

Stadens småbarnspedagoger drar lek- och sångstunder dagligen i parken. Man kan delta i dem utan förhandsanmälan.

En kvinna ute i ett snötäckt landskap.
Krista Leistra blev förargad när hon hittaden en lite lapp i parken om att den flyttas. Hon fick gensvar av andra Fågelbergabor på Facebook. En kvinna ute i ett snötäckt landskap. Bild: Privat Esbo,Leistra

"Finns få tjänster för barnfamiljer här, så jag blev väldigt upprörd"

Men en eftermiddag förra veckan gjorde Leistra en upprörande upptäckt i parken.

- På en vägg fanns en liten lapp, där det stod att parken, inklusive personal, flyttar bort från Fågelberga. Det finns få tjänster för barnfamiljer här, så jag blev väldigt upprörd.

Leistra tog en bild på lappen och publicerade den i en lokal Facebookgrupp. Ingen hade hört om beskedet tidigare.

Hur kunde staden bestämma att stänga parken utan att höra invånarna?

- Det bor många barnfamiljer i Fågelberga, och även i grannstadsdelarna Nybacka och Pajängen. Det är väldigt synd om den här parken flyttar, vår väg till parken blir fem gånger längre, berättar föräldern Lotta Westerberg, som bor brevid parken.

En leende kvinna ser in i kameran. Hon är utomhus, i bakgrunden syns snö.
Lotta Westerberg tycker det är synd att tjänster för barnfamiljer försvinner från Fågelberga. En leende kvinna ser in i kameran. Hon är utomhus, i bakgrunden syns snö. Bild: Privat Esbo,Lotta Westerberg

Esbo: "Kommunikationsmiss"

Direktören för den finskspråkiga dagvården, Virpi Mattila, säger att det hela beror på ett misstag.

- Här har skett ett avbrott i informationsgången inom vår organisation. Därför sändes den här informationen ut av misstag. Vi beklagar det skedda, säger hon.

Mattila säger att hon inte på förhand kände till exakt när staden skulle informera om det här.

- Jag har ansvar för det här och vill inte skuldbelägga någon.

Parkens byggnad i dåligt skick

I sak har ändå inget förändrats. Staden anser att parken ska flytta till Åbergs barnhus 700-800 meter från invånarparken i Alberga.

- Det finns flera orsaker till det här. Byggnaden i den nuvarande invånarparken är i dåligt skick. Det är ett frontmannahus från 1950-talet. Med små reparationer kan byggnaden användas i några år till men sedan är användningstiden slut, säger Mattila.

Hon påpekar att gården vid Åbergs barnhus nyligen renoverats och därför är det naturligt att verksamheten flyttar dit.

"Nämnden fattar det slutliga beslutet"

Mattilas förslag för den finska utbildnings- och dagvårdsnämnden är alltså att parken flyttar.

Har invånarnas protester då ingen betydelse?

- Jag förstår invånarnas situation och nämnden fattar det slutliga beslutet, säger Mattila.

Nämnden behandlar ärendet på sitt följande möte den 17 februari 2021. Nämndordförande Marika Niemi (Saml) vill inte ta ställning till flytten eftersom tjänstemannaförslaget ännu inte har offentliggjorts. Hon understryker att det enligt henne ska finnas en park i närområdet.

"Nu backar de när vi protesterar"

Krista Leistra tycker att den påstådda "kommunikationsmissen" luktar nödlögn.

- Vi är flera som känner att tjänstemännen försökte klubba igenom det här lite i skymundan, och tänkte att ingen kommer att reagera på det. Nu backar de när vi protesterar.

Vad hoppas du av nämnden?

- Att parken får bli kvar. Jag förstår att byggnaden säkert är i dåligt skick, men då är det snarare på sin plats att parken får en ny byggnad, säger Leistra.

Läs också