Hoppa till huvudinnehåll

Junior-VM på skidor startade med finländsk succé i sprint – Niilo Moilanen världsmästare efter total utklassning av allt motstånd

Niilo Moilanen visade grym form då han utklassade allt motstånd i junior-VM på skidor i Vuokatti. Moilanen tog guld i sprintfinalen med klassisk teknik på ett häpnadsväckande överlägset sätt efter att ha bjudit på uppvisningar i alla omgångar.

I finalen startade Moilanen på sitt sedvanliga ettriga sätt och tog ledningen från starten. I ett motlut hade Moilanen och Sveriges Gerge Ersson ryckt från de övriga finalisterna då Ersson trasslade in sig i sina egna ben.

Moilanen utnyttjade situationen och åkte till ett klart guld före Norges Lars Agnar Hjelmeseth och Sveriges Emil Danielsson.

– En fantastisk dag och en otrolig känsla, det här har varit en dröm för mig. Nu har drömmen gått i uppfyllelse och jag kan inte sätta ord på mina känslor, säger Moilanen i Elisas sändning efter tävlingen.

Redan kvaltävlingen gav enorma förväntningar för Moilanens del. Moilanen från Pohti SkiTeam var kvalets överlägset snabbaste skidåkare med en marginal på över fem sekunder till tvåan Jonas Vika från Norge.

Också de övriga finländska herråkarna tog sig vidare från kvalet. Valtteri Pennanen, Alexander Ståhlberg och Jussi Hyytiäinen var jämna och landade på placeringar 12 till 14 i kvaltävlingen.

Niilo Moilanen
Niilo Moilanen i Vuokatti-spåret. Niilo Moilanen Bild: Lehtikuva längdskidåkning

I heaten gav Moilanen en ny stormvarning och var överlägsen i sitt heat. För de övriga finländarna gick det däremot sämre. Norrvalla Ski Teams Alexander Ståhlberg åkte i ett taktiskt kritiskt läge ihop med spanjoren Jaume Pueyo och blev utslagen. Också Valtteri Pennanen och Jussi Hyytiäinen blev utslagna i kvartsfinalstadiet med klara marginaler.

I semifinalen fortsatte Moilanen med samma energikrävande taktik. Han åkte ifrån konkurrenterna redan långt före målrakan, men kunde å andra sidan köra relativt lugnt under avslutningen av semifinalen. Och lyckligtvis hade Moilanen därmed krafter kvar till ännu ett hårt lopp i finalen.

Alexander Ståhlberg i spåret.
Alexander Ståhlberg Alexander Ståhlberg i spåret. Bild: imago/Aleksandar Djorovic/ All Over Press längdskidåkning,alexander ståhlberg

Vilma Ryytty finalist bland damjuniorerna

Damjuniorernas final hade likaså finländskt intresse efter att Vilma Ryytty kämpat sig till finalen. De kommande medaljörerna skapade lucka tidigt från de tre övriga i finalfältet. Polens Monika Skinder tog guldet före Sveriges Moa Hansson och Polens Karolina Kaleta. Ryytty var fint femma och nöjd med sin insats.

Bland damjuniorerna tog sig tre totalt blåvita skidåkare till heaten. Vilma Ryytty var nionde, Siiri Kaijansinkko 13:e och Lotta Kurttila 18:e i kvalet. Tuuli Raunio hade problem med utrustningen och tvingades bryta kvalet.

I heaten gick det alltså vägen för Ryytty som avancerade till semifinalstadiet med en tredje plats i sitt heat, men tack vare en tillräckligt god tid. Också Siiri Kaijansinkko vann sitt heat och tog därmed en direkt semifinalplats, medan Lotta Kurttila blev utslagen.

I semifinalen lyckades Ryytty fixa en finalplats genom att vara tvåa i sin semifinal. Kaijansilta blev däremot utslagen som fyra i samma semifinal.

VM-tävlingarna fortsätter på onsdag med sprintloppen i U23-klassen.

Läs också