Hoppa till huvudinnehåll

Nytt slag mot mediefriheten i Ungern: Den sista oberoende radiokanalen släcks ner

Radiokanalen Klub radio i Budapest.
Radiokanalen Klub radio i Budapest. Bild: ullstein bild - Dagmar Gester/ All Over Press Ungern,journalistik,yttrandefrihet,medier,radio

"En ny svart dag för ungersk yttrandefrihet", skriver den ungerska yttrandefrihetsorganisationen Mérték Media Monitor. "Dagens beslut innebär slutet på rättsstaten i Ungern", säger Hardy Mihály, Klubrádiós biträdande chefredaktör i en kommentar till Svenska Yle.

- Regeringen i Ungern har redan i tio år försökt tysta radiokanalen. Klub rádió har varit den sista oberoende radion i Ungern, säger Scott Griffen, direktör på International Press Institute – en organisation som arbetar för yttrandefrihet och oberoende journalistik.

Oberoende betyder i ett ungerskt sammanhang att kanalen inte ägs av affärsmän som har kopplingar till det styrande Fidez partiet eller till premiärminister Viktor Orbán.

Viktor Orban puhuu päällystakki harteillaan
Ungerns premiärminister har sedan 2010 med medvetna beslut ökat statens inflytande över medier i Ungern och samtidigt minskat på den oberoende journalistikens rörelseutrymme. Viktor Orban puhuu päällystakki harteillaan Bild: EPA / John Thys Ungern,Viktor Orbán

Journalisterna på Klubrádió har under senare år inte heller getts möjlighet att intervjua ungerska ministrar och de har portförbjudits från regeringens presskonferenser.

Redan år 2010 försökte den ungerska regeringen släcka ner Klubrádio, men efter tre år av rättstvister och stort stöd från allmänheten lyckades radiokanalen få rätt till sin radiofrekvens.

"Slutet på Ungern som rättsstat"

I september 2020 löpte licensen för Klubrádió ut och det ungerska medierådet ansåg att den oberoende radiokanalen två gånger låtit bli att rapportera om sitt programinnehåll till medierådet.

Denna innehållsrapportering krävs enligt gällande lag i Ungern.

Scott Griffen på International Press Institute säger att det är entydigt att det ungerska medierådet letat med ljus och lykta efter formella skäl att klämma till Klubrádió.

Radiokanalen Klub rádiós studio i Budapest.
Klubrádió grundades 1999 och blev särskilt efter 2010 måltavla för den ungerska regeringen. Redan för tio år sedan försökte myndigheterna frånta radiokanalen dess sändningsfrekvens. Radiokanalen Klub rádiós studio i Budapest. Bild: ullstein bild - Dagmar Gester/ All Over Press Ungern,journalistik,yttrandefrihet,medier,radio

Till saken hör att medierådet kryllar av Orbán-lojala tjänstemän.

Så här säger Klubrádiós biträdande chefredaktör Hardy Mihály i en kommentar till Svenska Yle:

- Domstolen förkastade vårt krav att få behålla vår radiolicens. Domstolen har dömt emot oss.

- Det här är slutet på rättsstaten i Ungern. Medierådet har sett mellan fingrarna om regeringstrogna låtit bli att rapportera om sitt programinnehåll.

Hardy Mihály säger att radiokanalen kommer att överklaga beslutet till högsta domstolen.

Men faktum kvarstår: måndag 14 februari 2021 slängs det som beskrivs som Ungerns sista oberoende radiokanal ut från FM-nätet.

- Utrymmet för oberoende medier har krympt gradvis sedan 2010. Klubrádió var länge en nationell radiokanal, men de fråntogs gradvis sina sändningstillstånd i ort efter ort så att kanalen till slut bara gick att höra i Budapest.

- Faktum är att möjligheten att få ta del av kritisk nyhetsrapportering minskat och minskar nu ytterligare. Särsklit många äldre lyssnare kommer att ha svårt att hitta fram till Klubrádió på internet, säger Scott Griffen, direktör på International Press Institute.

”Oerhört att detta sker i Europa”

Förra veckan kom Ungerns journalistförbund med ett uttalande om om processen mot Klubrádió:

- Klub rádió är den enda kvarvarande public service-kanalen i Ungern som inte är under regeringens kontroll.

- Om Klub rádió tystas ner skulle de regeringstrogna kanalerna i vårt land få 100 procentig hegemoni. Något sådant har vi inte sett förr i Europa.

Läs också