Hoppa till huvudinnehåll

Oväntade beskedet från NHL – Mikko Koivu avslutar karriären: ”Har inte nått den nivå jag vill”

Mikko Koivu.
Mikko Koivu avslutar karriären. Mikko Koivu. Bild: AFP / Lehtikuva Mikko Koivu

Det blev bara sju matcher för Mikko Koivu i Columbus Blue Jackets. Nu har veteranen bestämt sig för att avsluta karriären. Jag har älskat varje minut av min korta tid i Columbus, säger Koivu.

Mikko Koivu gjorde 15 säsonger i Minnesota Wild men i höstas fick han inget nytt kontrakt med klubben. Han var ändå inte redo att avsluta karriären och skrev i stället på för Columbus Blue Jackets.

Men Koivus tid i Columbus blev kort. Efter endast sju spelade matcher gick han på tisdagskvällen ut med beskedet att karriären är över.

– Det var inget enkelt beslut eftersom jag älskat varje minut av min korta tid i Columbus, och jag hoppades verkligen kunna hjälpa laget att nå sina mål den här säsongen. Men jag har inte nått den nivå som jag vill för att vara ärlig mot mig själv och rättvis mot mina lagkamrater, så det är dags för mig att avsluta karriären, säger Koivu på klubbens webbplats.

Spelade över 1000 matcher för Minnesota

Koivu draftades av Minnesota som sjätte spelare 2001 och tre år senare åkte han över till Nordamerika. Koivu är den enda spelaren som gjort över 1000 NHL-matcher för Minnesota och under elva säsonger var han lagkapten.

– Jag var tvungen att pressa mig för att vara redo för matcher och kom inte in i rytmen. Jag fick inte den känsla jag ville och kunde inte njuta av sporten. Jag vill ändå klargöra att allt har fungerat perfekt i Columbus.

– Jag har funderat på det här ett tag och inget som jag fattade över en natt. Jag tänkte på min framtid redan förra säsongen men blev väldigt taggad att spela när jag fick komma till Columbus, säger Koivu på en presskonferens.

Koivu spelade för Lejonen i sex VM, två OS och två World Cup. Han var lagkapten när Finland vann VM-guld 2011 och har dessutom ytterligare fyra VM-medaljer och två OS-medaljer, och ett silver från World Cup.

– Jag har många fina minnen både från Minnesota och landslaget. Det är svårt att beskriva hur mycket landslaget har betytt för mig och hur stolt jag har varit att representera Finland, säger han.

Tror på en framtid inom ishockey

Koivu säger att han troligen kommer att vara involverad i sporten på något sätt i framtiden.

– För första gången i mitt liv vet jag inte vad som väntar härnäst. Det kommer säkert att bli utmanande och något som man måste ta steg för steg.

– Jag tänker inte sluta följa med ishockey och förhoppningsvis kan jag hitta något men tiden får utvisa. Nu vill jag ta lite ledigt och sedan se vad som händer, säger han.