Hoppa till huvudinnehåll

Saneringen av Stockmann väntas få grönt ljus av tingsrätten – men vem köper fastigheterna? "Känslan är att köparen kommer från utlandet"

Kuvassa on Stockmannin myymälä Helsingin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa.
Vem ska köpa Stockmanns centrumvaruhus i Helsingfors? Kuvassa on Stockmannin myymälä Helsingin Aleksanterinkadun ja Mannerheimintien kulmassa. Bild: Silja Viitala / Yle Helsingfors,undantagstillstånd,beredskapslag,station,Stockmann,Stockmann (Helsingfors centrum),Helsingin keskustan stockmann,varuhus,Alexandersgatan,Helsinki urban area

Helsingfors tingsrätt väntas idag godkänna saneringsplanen för varuhuskoncernen Stockmann. Som en del av saneringsplanen ska Stockmann sälja sina återstående varuhusfastigheter och sedan hyra in sig i fastigheterna för att fortsätta verksamheten.

Placeringsproffset Kim Lindström ser inte många potentiella köpare. Tidpunkten är inte den bästa tänkbara, påpekar han.

- Jag har en känsla av att köparen kommer från utlandet. De enda inhemska köparna som eventuellt kan komma i fråga är de stora pensionsbolagen, närmast Varma och Ilmarinen, säger han.

Stockmann ansökte om företagssanering i fjol våras och är i praktiken tvungen att sälja sina fastigheter för att betala av på sina skulder. En del av skulderna kan också komma att avskrivas eller omvandlas till aktier.

Asiakas Taina Lehtonen etsimässä miehelleen joululahjaa, Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo, 14.12.2020.
Coronapandemin har minskat försäljningen i varuhusen. Asiakas Taina Lehtonen etsimässä miehelleen joululahjaa, Stockmannin Helsingin keskustan tavaratalo, 14.12.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle Stockmann,Stockmann (Helsingfors centrum),Helsingin keskustan stockmann,Stockmannin herkku,handel,handel,minuthandel,varuhus,Varuhus och affärscentrum,Lindex,Galna Dagar,Kund

Ödesfrågan med tanke på framtiden är ändå fortfarande om Stockmanns varuhus kan bli vinstbringande igen. Coronapandemin har dragit ner försäljningen ytterligare.

Stockmanns resultat har länge fått ett välkommet tillskott via klädkedjan Lindex, men inte ens det räcker hur långt som helst.

Sämre utsikter för Lindex

Stockmann meddelade för ett par veckor sedan om en nedskrivning på omkring 250 miljoner euro relaterad till Lindex goodwill, då coronapandemin anses öka osäkerheten på Lindex huvudmarknader. Det här oroar Kim Lindström.

- Lindex har gått såpass bra att den här nedvärderingen är en negativ överraskning, säger han.

Stockmann meddelade samtidigt att hela koncernens omsättning för år 2020 kommer att vara på en lägre nivå än året innan. Rörelseresultatet för hela året kommer att vara "något förlustbringande" och nedskrivningen relaterad till Lindex kommer att öka den rapporterade rörelseförlusten.

Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, Stockmann, Helsinki, 14.12.2020.
Stockmanns styrelseordförande Lauri Ratia. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia, Stockmann, Helsinki, 14.12.2020. Bild: Jari Kovalainen / Yle Stockmann,Stockmann (Helsingfors centrum),Helsingin keskustan stockmann,Stockmannin herkku,handel,handel,minuthandel,varuhus,Varuhus och affärscentrum,Lindex,Galna Dagar,Lauri Ratia,styrelseordförande

Saneringsplanen är alltså knappast svaret på alla Stockmanns problem, men Kim Lindström tror ändå att tingsrätten godkänner planen.

- Saneringsprogrammet är väldigt starkt förankrat, så jag skulle vara verkligt överraskad om det inte gick igenom, säger han.

Läs också