Hoppa till huvudinnehåll

Tyg, koppar eller kirurgiskt? Välj rätt i munskyddsdjungeln

Kuvassa on maski kasvoillaan kulkevia ihmisiä Helsingin keskustassa 14. lokakuuta 2020.
Munskydden har blivit en del av vår vardag under coronapandemin. Kuvassa on maski kasvoillaan kulkevia ihmisiä Helsingin keskustassa 14. lokakuuta 2020. Bild: Silja Viitala / Yle oktober,2020,Helsingfors,Helsingfors centralstation,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,coronavirus disease,andningsskydd,ansiktsmasker,människor

Munskydden blev fjolårets trendigaste accessoar och som det ser ut nu kommer vi att få dras med dem ännu en tid till. Men vilka munskydd skyddar bäst från coronasmitta? Eva Helaskoski, expert på Arbetshälsoinstitutet, reder ut begreppen.

En kvinna i brun mockajacka ser rakt in i kameran. Hennes hår är ljusbrunt och klippt i en page och hon har blå ögon.
Också munskydd i tyg är bättre än inget skydd, säger Eva Helaskoski på Arbetshälsoinstitutet. En kvinna i brun mockajacka ser rakt in i kameran. Hennes hår är ljusbrunt och klippt i en page och hon har blå ögon. Bild: ©Riitta Supperi/Keksi forskare,Arbetshälsoinstitutet,Eva Helaskoski

Munskydd i tyg

ett par händer som håller i ett munskydd i tyg - flera andra munskydd syns i bakgrunden
Tygmunskydden blev trendiga i höstas, de skyddar ändå sämre än engångsskydd. ett par händer som håller i ett munskydd i tyg - flera andra munskydd syns i bakgrunden Bild: Mostphotos/Martin Silva Cosentino Munskydd,coronavirus,hemmagjorda munskydd

Under hösten och vintern har vi sett munskydd i olika former och färger, med roliga mönster på. Med ett munskydd i tyg kan man visa upp sin personliga stil, men de är inte lika säkra som de kirurgiska munskydden.

Det finns många olika typer av munskydd i tyg och de är inte standardiserade på samma sätt som de andra typerna av skydd.

- Där kan det vara svårt att bedöma hur bra skydd de faktiskt ger, säger Helaskoski.

Eftersom de är tillverkade i så många olika material och i olika passformer är det svårt att ta ställning till hur bra de olika munskydden i tyg fungerar.

Munskydd i tyg rekommenderas inte i första hand då man rör sig i folkmassor. Men också ett sådant är bättre än inget munskydd alls.

- Det allra viktigaste just nu är att vi alla använder någon typ av munskydd då vi rör oss bland folk, då vi har svårt att hålla avstånd. Också de här tygskydden är bättre än ingenting, säger hon.

Kirurgiskt munskydd

Kvinna i glasögon o munskydd synar en vaccinationsspruta.
De kirgurgiska munskydden finns att köpa i till exempel matbutiker. Kvinna i glasögon o munskydd synar en vaccinationsspruta. Bild: Silja Viitala / Yle januari,2021,Helsingfors,COVID-19,coronavirus,Wuhan-coronavirus,coronavirusutbrottet i Europa 2020,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,smittsamma sjukdomar,epidemier,pandemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,Coronavaccin,Pfizer Inc.,vaccin,vaccinering

De kirurgiska munskydden har blivit vanliga i gatubilden - de är främst vita eller ljusblå och kommer som namnet skvallrar om, från vården.

De används inom vården och har utvecklats främst för att skydda patienten från skadliga mikrober. De hindrar droppsmitta från att spridas.

- Deras främsta uppgift är ju att skydda andra, säger Helaskoski.

För att de kirurgiska skydden ska uppnå maximalt skydd, krävs att så många som möjligt använder dem.

- Om vi alla använder dem så skyddar vi varandra, säger hon.

Hon säger ändå att munskyddet också skyddar den som bär det, till en viss grad.

De kirurgiska munskydden är testade och följer vissa standarder och ska uppfylla de krav som lagen ställer på dem.

- Nu när vi också sett en del fall av de muterade virusvarianterna, rekommenderas det i första hand att man använder just kirurgiska munskydd när man rör sig ute bland folk.

Andningsskydd

Sairaanhoitaja, jolla koronan hoitoon liittyvä suojavarustus.
Andningsskydden är gjorda i tjockare material än de kirurgiska munskydden. De finns utan ventil och med ventil. Sairaanhoitaja, jolla koronan hoitoon liittyvä suojavarustus. Bild: Aku Jouhki andningsskydd

En tredje variant är andningsskydden av klasserna FFP2 och FFP3.

- De här är andningsskydd som har utvecklats för att skydda den som bär dem, säger Helaskoski.

De har använts redan innan coronaepidemin, till exempel inom industrin för att skydda från till exempel skadliga ämnen som sprider sig via luften.

- Också här finns det olika typer av andningsskydd: sådana som har en ventil och sådana som inte har det. Bär man ett skydd med ventil kan det finnas en risk att bärarens andningsluft och partiklar kommer ut, säger hon.

Om man vill skydda både sig själv och andra bör man därför bära ett munskydd utan ventil.

Hon säger att FFP2 och FFP3-skydden är tyngre att bära och att det också är väldigt viktigt att de sitter tätt. De är dessutom betydligt dyrare än kirurgiska munskydd.

Munskydd som innehåller koppar

Ett svagt orangefärgat munskydd i papper ligger på en yta.
Det är ännu oklart vilken effekt munskydden som innehåller koppar har mot coronaviruset. Ett svagt orangefärgat munskydd i papper ligger på en yta. Bild: Yle / Merja Heponiemi Munskydd,koppar

Munskydd som innehåller koppar och säljs på till exempel apotek, har fått ett uppsving under de senaste månaderna. Munskydden ska rengöra sig själva och dessutom skydda bättre från covid-19.

Enligt Eva Helaskoski finns det ändå för lite forskning kring just de här munskydden.

- Vi har tills vidare inte tillräckligt med forskningsunderlag för att kunna bedöma vilken effekt munskydden som innehåller koppar har, säger hon.

Enligt Helaskoski har koppar en antimikrobiell effekt och tanken är att virusen på så sätt ska fastna i munskyddet.

- Vilken effekt de har på överföringen av virus vet vi i dagens läge inte och vi har till exempel inga europeiska riktlinjer för hur man ska kunna bedöma den här effekten, säger hon.

Hon säger att de flesta munskydd som innehåller koppar är av typen kirurgiskt munskydd, så om man ser till att det munskydd med koppar man använder också fyller de andra kraven på kirurgiska munskydd, borde de vara trygga.

Men de skyddar nödvändigtvis inte bättre än andra kirurgiska munskydd.

Så här använder du munskydd rätt

För att munskydden ska nå maximal effekt är det viktigt att du tar på dig, bär dem och sköter om dem på rätt sätt.

Kolla in videon nedan för att få tips på hur du bäst använder munskydd rätt.