Hoppa till huvudinnehåll

Återanvänd udda strumpor och gör dockkläder gratis tillsammans med barnen utan att sy ett enda stygn

Här kommer ett enkelt pysseltips till dig som gärna återanvänder och pysslar med gratismaterial och samtidigt vill göra en liten människa glad. En avlagd strumpa är allt du behöver.

Har man barn i sin omgivning så brukar det förr eller senare komma önskemål om kläder till olika små filurer. Nu kan du fixa många olika plagg helt gratis, lätt och snabbt tillsammans med barnen och samtidigt göra en miljögärning!

Allt du behöver är en trasig, för liten eller udda strumpa och en sax.

En fodralklänning till Barbie

Även om resten av strumpan är ofräsch så brukar skaftet vara helt okej. Klipp då av det och återanvänd det som en kjol till ett mjukisdjur eller en fodralklänning till en Barbiedocka.

En Barbiedocka ligger på ett bord. Hon har på sig en fodralklänning gjord av en skaftet från en gammal strumpa
Barbiedockan har fått en ny klänning av återanvänt material! En Barbiedocka ligger på ett bord. Hon har på sig en fodralklänning gjord av en skaftet från en gammal strumpa Bild: Juha Leskelä /Yle Strömsö,dockkläder,strumpor,Återanvändning

I de flesta vuxna kläder finns fastsydda smala band för att plagget ska hänga snyggt på galgen i butiken. Klipp loss ett sådant och återanvända som midjebälte till fodralklänningen.

Du kan även knyta ett sådant band i den klippta ändan på strumpskaftet så att det snörps ihop och vips så har du en mössa till nallen eller dockan!

En annan typ av mössa kan du få genom att klippa av tån på strumpan. Se bara till att klippa tillräckligt långt in på fotdelen.

Hand som klipper till ett par docktrosor av en strumpa. En docka ligger också på bordet samt en hög med gamla strumpor.
Klipp till ett par trosor av strumpans tå. Hand som klipper till ett par docktrosor av en strumpa. En docka ligger också på bordet samt en hög med gamla strumpor. Bild: Juha Leskelä /Yle Strömsö,dockkläder,Återanvändning,strumpor

En avlagd strumpa blir trosor och linne

Av tån på strumpan kan du också göra ett par trosor till dockan. Klipp först av tån, 4-5 cm från änden och sedan klipper du två hål för benen så att strumpans tå blir grenen på trosorna.

Genom att klippa av strumpan strax efter hälen kan du göra ett linne.

Linnet görs så att du klipper två ärmhål men låter bli att klippa av vid tån, så att strumpans tå håller ihop uppe vid axlarna så att säga.

Två dockor ligger på bordet omgivna av dockkläder tillverkade av avlagda strumpor
Det går att göra många olika sorters dockkläder bara genom att återanvända strumpor som inte går att använda som strumpor längre. Två dockor ligger på bordet omgivna av dockkläder tillverkade av avlagda strumpor Bild: Juha Leskelä /Yle dockkläder,Strömsö,Återanvändning,strumpor

Är strumpan trasig vid tårna kan du klippa upp den så att du får fyra långa band som sedan knyts ihop i par uppe vid axlarna.

Kanske kan du själv hitta på flera olika plagg att göra tillsammans med barnen utan att ni behöver sy ett enda stygn.

Lee håller en docka i ena handen och trasiga strumpor i den andra.
Det är roligt att ge nytt liv åt annars oanvändbara gamla saker! Lee håller en docka i ena handen och trasiga strumpor i den andra. Bild: Juha Leskelä /Yle Strömsö,dockkläder,strumpor,Återanvändning